trilj
vrlika
baner donlic

Održana svečana sjednica Općinskog vijeća Otoka

Autor/ica
Objavljeno: 17 listopada, 2014

sjednica_otok1

Svečanom sjednicom Općinskog vijeća u Otoku je obilježen Dan Općine, koji se slavi sutra na blagdan svetog Luke evanđeliste. 

Prije same sjednice čelništvo Općine Otok položilo je vijenac i zapalilo svijeće kod spomen biste prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.

Svečanoj sjednici nazočili su splitsko-dalmatinski dožupan Ante Šošić, saborski zastupnik Ante Jerolimov, gradonačelnici i načelnici gradova i općina Cetinskog kraja te općine Dugopolje, predstojnik ureda zagrebačkog gradonačelnika Miro Laco kao i svećenici župa s područja Općine, predvođeni otočkim župnikom fra Mirom Ančićem. Slavlju su nazočili i općinski vijećnici, mještani Otoka, predstavnici javnih ustanova i poduzeća, poslovni ljudi i članovi raznih udruga na čelu s članovima obitelji smrtno stradalih branitelja Domovinskog rata. Ovoj otočkoj svečanosti nazočili su i predstavnici Općine Busovača iz BiH, a kako je najavljeno, iduće godine trebala bi se potpisati i službena povelja prijateljstva između Otoka i Busovače.

Sjednicu je pozdravnim govorom otvorio predsjednik Općinskog Vijeća Stipe Vuleta. U iznošenju svojevrsne inventure rada u proteklom vremenu, rezultate svog rada i svojih prethodnika iznio je načelnik Općine Branko Samardžić koji je uputio riječi zahvale svima koji su na bilo koji način i u bilo kojem vremenu pomogli u svekolikom razvoju Općine i njenom sadašnjem izgledu. Posebnu zahvalu uputio je Županiji Splitsko-dalmatinskoj koja je, kako je kazao, uvijek znala prepoznati potrebe Općine Otok.

Načelnik Otoka okupljene je podsjetio na posljednje aktivnosti koje je Općina odradila u poboljšanju životnih uvjeta za sve svoje mještane, pri čemu je iznio podatke o subvencijama za učenike osnovnih i srednjih škola, kupnju udžbenika za sve učenike prvih razreda, kao i pomoći studentima s područja Općine Otok.  Govoreći o infrastrukturnim projektima koji su u tijeku, Samardžić je istaknuo kako će se uskoro ići u realizaciju uređenja Virinog mosta na prometnici Otok-Sinj kroz Sinjsko polje. Osvrćući se na već započete projekt, Samardžić je istaknuo:

‘Izdvojili smo oko 2 milijuna kuna za održavanje i rekonstrukciju naših nerazvrstanih cesta na predjelu Jelašca, Udovičića, Gale i u Strani jedan i dva. U okviru tih sredstava riješeno je dosta problema s našim kanalima kojima je zbog velikih kiša prijetilo izlijevanje, pa smo ih u cijelosti očistili. Također smo uložili u sanaciju brdskih puteva kojima se koriste naši mještani’, istaknuo je Samardžić te dodao kako uskoro kreće jedna značajna investicija u koju su uključene i ostale općine i gradovi s područja Cetinskog kraja:

‘Prije nekoliko godina pokrenuli smo izradu dokumentacije za kanalizaciju i pročistače za I. Fazu, koja je vrijednosti 17 do 20 milijuna kuna. Ove projekte kandidirali smo prema raznim ministarstvima i EU fondovima. U suradnji s poduzećem Vodovod i odvodnja Cetinske krajine, odnosno gradovi Sinj i Trilj te Općina Dicmo dobili su nepovratno 15 milijuna kuna za izgradnju pročistača koji će biti u Sinjskom polju, a uskoro očekujemo potpisivanje ugovora i početak radova na ovom važnom projektu’, kazao je Branko Samardžić, koji je također govorio i o početku izgradnje školske sportske dvorane, o izdvajanjima za novorođenčadi na području općine Otok te o usklađenom punjenu općinskog proračuna unatoč teškim recesijskim vremenima.

U ime predstavnika gradova i općina prigodnim riječima prisutnima se gradonačelnik Grada Sinja Ivica Glavan koji je istaknuo važnost zajedničkog rada na mnogim projektima svih općina i gradova Cetinske krajine, pri tom spomenuvši upravo zajednički projekt pročistača koji će biti u Sinjskom polju. Pozdrave Zagrepčana i gradonačelnika Milana Bandića Otočanima je prenio predstojnik njegova Ureda Miro Laco. Saborski zastupnik i načelnik Općine Preko Ante Jerolimov uputio je čestitke Otočankama i Otočanima, u ime predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka.

U ime Splitsko-dalmatinske županije te župana Zlatka Ževrnje i dožupana Luke Brčića čestitke općinskim vijećnicima i svim mještanima Općine Otok uputio je dožupan Ante Šošić. Splitsko dalmatinski dožupan naglasio je kako će Županija kao i do sada u materijalnom smislu pratiti aktivnosti i projekte Općine Otok. U svom govoru Šošić se osvrnu na, kako kaže, poražavajuću ekonomsku politiku koju provodi aktualna državna vlast, pri tom ističući da će općine i gradovi s ruralnih područja Hrvatske biti uništeni ako Vlada nastavi i dalje ovako, posebno u pogledu nove porezne reforme i primjene novog Zakona o regionalnom razvoju. Na kraju svog govora Šošić je okupljenima poručio neka prate rad Županije i ono što su u preuzimanju mandata obećali.

‘Pratite što u Županiji radimo. Dopuštamo naravno kritiku na naš rad, jer nitko nije savršen. Ako ne izvršimo obećano, onda moramo položiti račun. Borimo se za svoju zemlju, za svoju županiju, pa budite strogi ocjenjivači. Mi ćemo se truditi i boriti u svakom pogledu za našu županiju’, kazao je između ostalog dožupan Ante Šošić, koji je naglasio kako će Županija pomoći u postavljanju semafora u središtu Otoka kao i izgradnju i proširenje spomenutog dijela prometnice Sinj-Otok kod Virina mosta.

Uz dožupana Šošića, današnjoj svečanoj sjednici ispred Županije su nazočili ravnatelj ŽUC-a Petar Škorić, v.d. ravnatelj RERA-e Jozo Sarač te ravnatelj Županijskih ljekarni Ante Mihanović.

Blagdansko i svečarsko raspoloženje popunili su članovi klape ‘Sv. Luka’ Otok koji su otpjevali nekoliko pjesama. Ovu manifestaciju vodio je pjesnik Ante Nadomir Tadić Šutra, koji je i kazivao svoju novu pjesmu na temu Otoka, a na sjednici je bio i u svojstvu izaslanika kninske gradonačelnice Josipe Rimac.

fotogalerija

ferata@ferata.hr
0997370409
Na vrh