trilj
vrlika
baner donlic

Održani ‘Tripalovi dani u Sinju 2017.’

Autor/ica
Objavljeno: 2 lipnja, 2017
tripalovi_dani2017_1

U organizaciji Centra za demokraciju i pravo Miko Tripalo u Alkarskim dvorima održan je simpozij ‘Tripalovi dani u Sinju 2017’.

Centar Miko Tripalo pokrenuo je ‘Tripalove dane u Sinju’ 2015. godine kao znanstveno-stručnu i kulturnu manifestaciju kojom se na prigodan način obilježava povezanost Ante Mike Tripala i njegovog rodnog grada Sinja.

Na samom početku okupljene su pozdravili predsjednik Upravnog odbora Centra Miko Tripalo Goran Radman i povjerenik Vlade RH za Grad Sinj Igor Vidalina. U ulozi domaćina bio je poduzetnik Branko Roglić, predsjednik Nadzornog odbora Centra Miko Tripalo, koji je istaknuo kako mu je drago što su ‘Tripalovi dani u Sinju’ postali tradicija.

‘Mi smo proljećari, dobro se sjećamo diktature u prošloj državi koja nas je ranila, a njega posebno. U poziciji u kojoj je bio potpuno u pravu maknut je s pozicije vlasti. Bio je maltretiran, ali njegovo djelo je ostalo i mi se ponosimo njime’, naglasio je Roglić.

Potom je uslijedilo predstavljanje knjige ‘Miko Tripalo: Otvoreno društvo’, čiji su urednici Goran Sunajko i Dario Čepo. Riječ je o knjizi koja je nastala kao rukopis u Tripalovoj ostavštini iz 70-ih godina. U njoj su objavljenje Tripalove bilješke na knjigu Karla Poppera ‘Otvoreno društvo i njegovi neprijatelji’. Naime, čitajući tu knjigu, Tripalo je radio bilješke i komentare oko Popperovih viđenja otvorenog društva i kako se ono mora graditi nasuprot zatvorenom društvu. Moderatorica predstavljanja bila je Vesna Pusić koja je u svom opširnom izlaganju istaknula kako je Tripalo čitajući ovu knjigu promijenio i razvio svoje mišljenje o pretvaranju bilo koje ideje u dogmu, u nešto od čega nema odstupanja i što je apsolutna istina. Razračunao se s pojmom apsolutne istine i pokazao da svatko tko govori da je nešto apsolutna istina time opravdava neku vrstu terora i ugnjetavanja nad drugima. Konačno je, ističe Pusić, promijenio mišljenje i o samom sebi, gdje je iz političke žrtve samog sebe pretvorio u intelektualnog predvodnika svog vremena.

Predstavljajući knjigu ‘Miko Tripalo: Otvoreno društvo’ njen urednik Goran Sunajko zaključio je kako je svaki pojedinac odgovoran za svoje postupke.

‘Ono što je relevantno u protivljenju svakom totalitarizmu jest da pojedinac bude samomisleće i kritičko biće koje se ne može i ne dopušta podvesti pod ideologije koje tvrde da je svijet istina u jednom smislu, a ne u nekom drugom, trećem itd. Dakle, pluralizam s jedne strane i krajnje individualna odgovornost svakog pojedinca da ne nasjeda na ideologije koje mu se plasiraju svakodnevno u politici. To je danas jedini jamac protiv totalitarizma’, zaključuje Sunajko.

Nakon predstavljanja knjige održan je simpozij na temu Otvoreno društvo, na kojem su izlagali ispred Centra Miko Tripalo Goran Sunajko, Branko Roglić, Stjepan Mesić, Vlado Puljiz i Marko Pećarević, Maja Dodić iz veleposlanstva Norveške, Karmela Šegvić iz Udruge Domine, Dijana Filipović Grčić iz Udruge Srma, Gabrijela Medunić Orlić iz Udruge Sunce te Ivana Selanec iz Udruge BIOM. Moderator simpozija bio je Josip Kregar, koji je po završetku kazao kako su od predstavnika udruga civilnog društva doznali kako postoji teško nezadovoljstvo zbog sporog razvoja i otvaranja društva i demokratizacije. Naglasio je kako je šteta što imamo knjigu napisanu prije više od četvrt stoljeća koja je aktualna zbog toga što izlaže ideje koje su već trebale biti ostvarene, a mi na njih još uvijek gledamo kao na daleku budućnost. Kregar smatra kako su ovogodišnji ‘Tripalovi dani’ bili jako uspješni.

‘Cilj je ostvaren objavljivanjem knjige koja sasvim jasno dokazuje koji je bio intelektualni kapacitet ljudi koji su nekada vodili Hrvatsku i bili naši idoli. Oni nisu čitali svoje partijske dokumente, oni su čitali filozofska djela. Pokazali smo da ta promjena nije bila promjena na bolje nego da se radilo o devalvaciji idejnog, intelektualnog i moralnog sadržaja politike’, kazao je Kregar.

tripalovi_dani2017_2

ferata@ferata.hr
0997370409
Na vrh