extrametal

Održano prvo u nizu predavanja u okviru projekta ‘(Ne)kultura i mladi’

Autor/ica
Objavljeno: 3 ožujka, 2018
predavanje3

Tekst i foto: Kristina Mravak

U potkrovlju Galerije Sikirica sinoć je održano sociološko predavanje doc.dr.sc.Krešimira Krole ‘Cajke, kazalište i rock and roll: sociološka objašnjenja kulturnih potreba i glazbenog ukusa mladih u Hrvatskoj’.

Predavanje je održano u sklopu projekta Kulturno umjetničkog središta Sinj pod nazivom ‘(Ne)kultura i mladi’ financiranog od strane Ministarstva kulture, koje provode magistre sociologije Anita Žmire i Kristina Mravak.

Na predavanju su predstavljeni rezultati sociološkog istraživanja o kulturnim potrebama i preferencijama mladih u šest jadranskih gradova – Puli, Rijeci, Zadru, Šibeniku, Splitu i Dubrovniku, koji su objašnjeni kroz postojeće sociološke teorije i perspektive vezane uz kulturne potrebe i kulturni kapital. Nakon toga je uslijedila kratka analiza javnih politika prema institucionalnoj i nezavisnoj kulturnoj sceni posljednjih godina u Hrvatskoj. Sintezom ovih analiza nastoji se ostvariti bolje razumijevanje kulturnog, socijalnog i političkog momentuma hrvatskog društva i mladih uz projekcije razvoja s obzirom na zatečeno stanje. Na kraju predavanja publika je mogla postavljati pitanja na temu kulture općenito, ali i vezano za kulturne potrebe u Sinju iz čega se razvila diskusija.

Ovo je samo jedan u nizu događaja koji slijede u sklopu spomenutog projekta o čemu će javnost biti obaviješteni na vrijeme. Organizatori se zahvaljuju svima koji su došli unatoč lošem vremenu, te se nadaju daljnjoj zainteresiranosti za ovakve događaje.

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh