mel

Osnovna škola Marka Marulića nabavila lutku za oživljavanje

Autor/ica
Objavljeno: 29 veljače, 2024
Skola Marka Marulica

Izvor: Osnovna škola Marka Marulića Sinj

Lutka Little Anne QCPR je razvijena kako bi osigurala pristupačnu alternativu za KPR trening program.  Kardiopulmonalna reanimacija (skaćeno: KPR) kombinacija je mjera oživljavanja koje se poduzimaju da bi se bolesniku, koji je doživio zastoj disanja i/ili rada srca, tj. kardiorespiratorni arest, ponovno uspostavila funkcija srca i disanja.

Lutka ima realističan izgled i anatomsku strukturu, uključujući grudi, grudni koš, rebra što omogućava učenicima da vježbaju pravilno postavljanje ruku i pritisak na grudni koš, kako bi se osigurala adekvatna dubina i brzina pritiska tokom masaže srca, izvijestio je ravnatelj Marko Križanac:

‘Ova lutka ima aplikaciju da se na mobitelu u postotku izračuna uspješnost oživljavanja od svakog pojedinog učenika što je realan pristup da se osjeti i ocijeni sam čin vježbe. Naša škola je prije dvije godine donacijom nabavila i AED uređaj ili vanjski automatski defibrilator koji je namijenjen korisnicima školskog prostora ali i svima u našem susjedstvu, sugrađanima, ljeti ogromnom broju korisnika gradskog bazena, vrtiću itd. i želimo da bude na znanje svima kao informacija da je u našoj školi (nek se nađe, zlu ne trebalo..).’

Skola Marka Marulica

Ravnatelj Marko Križanac poručuje da sve ovo omogućava realistično vježbanje posebno učenika sedmih i osmih razreda i pripremu za stvarne hitne situacije, a sve u cilju svladavanja vještine spašavanja ljudi:

‘Naša škola je aktivno sudjelovala i u kampanji Mali veliki talenti i među školama smo koja je najviše prikupila kupona i koja je imala za cilj pomoći školama da se bolje opreme za pomoć u učenju i razvoju talenata školaraca diljem Republike Hrvatske. Zahvaljujući učenicima, roditeljima i svim djelatnicima škole, škola je sakupljene kupone zamijenila za vrijedne potrepštine. Škola je odabrala iz kataloga brojne igre edukativne i logičke, sportska oprema za tjelesni odgoj, pribor za likovni odgoj, dodatni pribor za kemiju i biologiju, te su na taj način omogućili našim učenicima lakše učenje i podržali ih u razvijanju talenata. Posebno smo odabrali i makete ljudskog torza i ostalih sličnih modela ljudskog tijela kako bi naši učenici imali svrsishodnu prezentaciju.’

ferata@ferata.hr
0997370409