banner stozer cz sinj

Otkrivanje spomen obilježja branitelju Mirku Hrgoviću

Autor/ica
Objavljeno: 11 studenoga, 2016
slika-svilaja

U subotu, 12. studenoga u 11 sati na predjelu Orlove stine, na Svilaji, kod planinarskog doma bit će otkriven spomenik poginulom hrvatskom branitelju Mirku Hrgoviću iz Satrića.

Poslije prvih demokratskih izbora 1990. godine Hrgović se uključio u obranu Hrvatske, prvo kao pripadnik osiguranja brane Peruće, a poslije okupacije sela Satrića kao pripadnik samostalne satnije Potravlje-Satrić-Maljkovo 126. brigade HV.

Tijekom provedbe borbene zadaće na predjelu Orlove stine 12. studenoga 1991. godine zarobljen je od srbočetničke vojske, zajedno s još devet pripadnika HV. Zarobljena grupa hrvatskih vojnika sprovedena je do Potravlja gdje je odmah ubijen Petar Hrgović, a Mirko Hrgović je izdvojen iz grupe. Tri dana su ga četnici mučili i vodili po Svilaji s ciljem otkrivanja položajA Hrvatske vojske, no usprkos strašnom zlostavljanju i mučenju nije ih otkrio.

Najvjerojatnije prilikom približavanja položajima Hrvatske vojske 15. studenoga 1991. godine pokušao je pobjeći i tom prilikom je ubijen. Tijelo poginulog heroja pronađeno je ispod Orlovih stina.

Njemu u čast, njegova obitelj i mještani Satrića, uz pomoć Općine Hrvace, podigli su spomen obilježje, čiji je autor akademski kipar Anđelko Titlić.

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh