BANNER FERATA

Otočani velikim misnim slavljem proslavili Svetog Luku

Autor/ica
Objavljeno: 19 listopada, 2015

Misa Otok2

Svečanom procesijom i svetom misom u Otoku je  proslavljen blagdan svetog Luke evanđeliste, zaštitnika župe Otok koji se ujedno obilježava i kao Dan Općine Otok.

Svečanu euharistiju i procesiju predvodio je kotorski biskup Ilija Janjić, uz koncelebraciju otočkog župnika fra Mira Ančića, župnog kapelana fra Danijela Stipanovića, sinjskog župnika fra Antu Bilokapića te ostalih svećenika iz splitsko-makarske nadbiskupije. U molitvi i s radošću više stotina vjernika u koloni krenulo je za križem i župnim barjakom uz kip svetog Luke kojeg su nosila četiri muškarca iz Otoka po imenu Luka. U svečanoj procesiji u svojim odorama sudjelovali su članovi Dječjeg župnog zbora, KUD-a Kamešnica, Udruge reraša i guslara Otok, časne sestre, mlađi uzrasti NK OSK, brojna djeca i djevojčice u narodnim nošnjama, Mješoviti župni zbor, čelništvo Općine Otok te brojni drugi Otočani i njihovi gosti.

U svojoj propovijedi biskup Ilija Janjić najprije je izrazio zahvalu župniku fra Miru Ančiću na pozivu da predvodi ovo veliko euharistisko slavlje.

‘Mi smo u vremenu kada se obilježava misijska nedjelja i kada trebamo kroz molitvu i na druge načine sjećati se onih u dalekom svijetu,posebno u misijama po Africi,’ istaknuo je biskup Ilija Janjić.

U središnji dio svoje propovjedi kotorski biskup stavio je zdravog pojedinca u zdravoj obitelji okrenutoj Bogu i vjeri.

‘Imamo nazaretsku obitelj, gdje su muško i žensko stvorili zdravu obitelj, samo takve obitelji mogu to učiniti, a ne nekakve druge obitelji koje nam se nameću,’ kazao je Janjić, dodavši kako se iz takvih zdravih obitelji u Otoku rodilo mnogo onih koji su izabrali redovnički poziv.

U kontekstu toga biskup Janjić svoju propovjed završio je pjesmom sa svim nazočnima u crkvi ‘Svećenika svojoj crkvi daj koji će nas majko odvesti u raj‘.

Cijelu propovijed biskupa Janjića možete poslušati ovdje.

Na kraju misnog slavlja blagoslovljen je novi župski barjak, rad umjetnika Ivana Grgata. Na jednoj, crvenoj strani, je otočki zaštitnik Sv.Luka, a na drugoj bijeloj strani Gospa Lurdska. Župnik fra Miroslav Ančić u svom obraćanju istaknuo je u prvom redu zahvalu predvoditelju misnog slavlja kotorskom biskupu Iliji Janjiću, svećenicima koji su koncelebrilali na misi, župskom zboru na čelu sa sestrom Beatricijom Bakić, čelništvu Općine, kulturnim i drugim udrugama, i svim vjernicima koji su došli na misno slavlje, a potom je tradicionalno uputio blagoslov za sve sudionike u prometu i automobile.

Nakon svete mise položeni su vijenci kod spomenika stradalim Otočanima. Vijence su položila izaslanstva županije na čelu s dožupanom Lukom Brčićem i triljskim gradonačelnikom Ivanom Šipićem, vijenac općine Otok položili su načelnik Branko Samardžić, donačelnik Ivica Perković i predsjednik općinskog vijeća Stipe Vuleta, te predstavnici Udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Prigodni kulturnoumjetnički program ispred crkve izveli su članovi KUD-a Kamešnica i Udruge reraša i guslara iz Otoka.Poslijepodnevni sati otočke svečanosti bili su u znaku tradicionalnog derneka u središtu mjesta i nastupa sinjskih mažoretkinja.

Misa Otok1
Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh