Advent Sinj
ogrijevno bukovo drvo X

Otok: Održana svečana sjednica Općinskog vijeća

Autor/ica
Objavljeno: 15 listopada, 2015
otok_proslava6

Svečanom sjednicom Općinskog Vijeća u Otoku je danas obilježen Dan Općine, koji se slavi 18. listopada, na blagdan svetog Luke Evanđeliste.

Prije same svečane sjednice kod spomenika Branitelj i biste prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana položeni su vijenci i zapaljene svijeće, a molitvu odrješenja predvodio je otočki župnik fra Miroslav Ančić.

Na svečanoj sjednici uz otočke općinske vijećnike i čelništvo Općine bili su saborski zastupnik dr. Dujomir Marasović kao izaslanik predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka, dožupan splitsko-dalmatinski Ante Šošić, gradonačelnik Grada Otoka kod Vinkovaca Josip Šarić, gradonačelnik Vrlike Ivan Ćorić, dogradonačelnik Sinja Zlatko Ugrin, dogradonačelnik Knina Slaven Ivić, načelnici Hrvaca i Klisa Dinko Bošnjak i Jakov Vetma, predsjednik triljskog gradskog vijeća Ivan Bugarin, ravnatelj županijskih ljekarni Ante Mihanović, svećenici s područja Otoka na čelu sa župnikom fra Mirom Ančićem, predstavnici javnih ustanova i poduzeća, poslovni ljudi i članovi raznih udruga na čelu s članovima obitelji smrtno stradalih branitelja Domovinskog rata.

Sjednicu je pozdravnim govorom otvorio predsjednik Općinskog Vijeća Stipe Vuleta, koji je pozdravljajući okupljene prenio pozdrave generala Mirka Norca.

U iznošenju svojevrsne inventure za jednogodišnje razdoblje načelnik Općine Branko Samardžić na početku je iznio kritiku izvršnoj državnoj vlasti koja se, kako je kazao, prema ovoj općini u mnogim aktivnostima odnosi maćehinski, izražavajući nadu kako će se nakon 9. studenog taj odnos znatno promijeniti. Govoreći o realiziranim projektima, Samardžić je naglasio kako je Općina Otok zbog svog poslovanja primjer mnogima u Hrvatskoj.

‘Na današnji dan sve obveze prema korisnicima općinskog proračuna su podmirene. Svi izvođači bilo kojih radova za potrebe Općine su također dobili svoja financijska sredstva, u niti jednoj stavki Općina prema nikome nije dužna niti jednu kunu’, kazao je Samardžić, naglašavajući kako je Općinsko vijeće nedavno povećalo svoj rebalans proračuna s 12 na 14 milijuna kuna.

Nadalje, Samardžić je istaknuo kako se Općina Otok već pripremila za slijedeće jednogodišnje razdoblje:

‘Izradili smo Strategiju razvoja Općine za razdoblje od 2015. do 2020., s posebnim naglaskom na infrastrukturne, komunalne stavke. U tijeku je i izrada Prostornog plana kao preduvjet za realizaciju zacrtanih aktivnosti u svim naseljima Općine. Zahvaljujem svima koji su na bilo koji način i u bilo kojem vremenu pomogli u svekolikom razvoju Općine Otok’, kazao je Branko Samardžić.

Govor Branka Samardžića sa svečane sjednice Općinskog vijeća Općine Otok u cijelosti možete poslušati OVDJE.

Pozdrave iz Srednje Bosne, iz Općine Busovača prenijela je predsjednica Općinskog vijeća Mirjana Plavčić. U ime svih predstavnika jedinica lokalne samouprave čestitku domaćinima iskazao je Josip Šarić, gradonačelnik Otoka kod Vinkovaca, grada koji je poveljom o prijateljstvu s Općinom Otok povezan petnaest godina.

U ime Splitsko-dalmatinske županije, župana Zlatka Ževrnje i dožupana Luke Brčića čestitke općinskim vijećnicima i svim mještanima općine Otok izrekao je dožupan Ante Šošić. U svom govoru naglasio je kako je Županija skoro preuzela cijelu skrb o razvoju Dalmatinske zagore i veći dio posla i obveza što je trebala preuzeti aktualna izvršna državna vlast.

‘Sve je to rezultat i posljedica mangupskog zakona koji je donijet, a radi se o novom Zakonu o regionalnom razvoju. Kako je sročen i postavljen, on stvara sve preduvjete da se u Hrvatskoj mora živjeti samo u četiri velika grada. Unatoč tome što skoro na 90 posto površine u Hrvatskoj živi ruralno stanovništvo, a samo se deset posto odnosi na urbani dio. Ogromna su financijska sredstva ukinuta općinama i gradovima, na određen način on je dat hrvatski građanima, ali na totalno krivom konceptu’ naglasio je Šošić, dodajući kako će se nastaviti odlična suradnja Županije i Općine Otok u svim budućim projektima.

Moderator svečane sjednice, pjesnik Ante Nadomir Tadić Šuta uz kazivanje jedne svoje pjesme posvećene rodnom mjestu pročitao je i brzojave čestitke za Dan Općine koje su došli iz Ureda predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, Udruge općina na razini Hrvatske i predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka. U njegovo ime okupljene je pozdravio saborski zastupnik Dujomir Marasović. Čestitajući Otočanima blagdan svetog Luke i Dan Općine, Marasović je između ostalog kazao:

‘Ovdje se sanjala i stvarala Hrvatska. Bez ikakve patetike i lažne demagogije ističem kako je Otok zaslužio mnogo više u odnosu što je dao za Hrvatsku, i proteklih 70 godina i ranije’, kazao je Marasović, koji je u nastavku svog govora kao i prethodnici oštro kritizirao rad i ponašanje aktualne Vlade i premijera prema sredinama kao što je Otok, ali i prema Hrvatskoj u cjelini.

Na kraju svečanosti, načelnik Branko Samardžić, donačelnik Ivica Perković i predsjednik Općinskog vijeća Stipe Vuleta i njegova zamjenica Jela Milanović Litre dodijeli su priznanja i nagrade zaslužnim pojedincima. Tako su nagrađeni Miroslav Jukić, ravnatelj OŠ Kamešnica za doprinos u razvoju školstva, posthumno je nagrađen Josip Šipek, učitelj i poznati otočki lovac i ribolovac, zatim Ivan Rosandić iz Rude koji je donirao oko 300 tisuća kuna za novi oltar u rudskoj crkvi te Klapa ‘Sv. Luka’ Otok za razvoj kulturne baštine i plasmana na finalnu večer dalmatinskih klapa u Omišu. Plakete su dodijeljene OPG-u Mravak, za proizvodnju meda i ostalih pčelarskih proizvoda, obrtu Šalturica u vlasništvu Branke Marinović za rad na očuvanju folklorne i etno baštine, Tanji Samardžić za postignute atletske rezultate i Filipu Vugdeliji za požrtvovni čin, skočivši u kanal kod Cetine kako bi spasio ljudske živote iz automobila koji je upao u vodu. Zahvalnicu općinskog načelnika dobio je etno baštinik Dušan Vrdoljak. U ime svih nagrađenih zahvalio se Miroslav Jukić.

Ovo otočko slavlje svojim nastupom uveličala je klapa Sveti Luka iz Otoka, koja sutra od 20 sati priređuje koncert klapa u općinskoj dvorani, gdje će uz Otočane nastupiti muške klape Spalatos Split i Mriža Split, ženske klape Šinjorine Split i Kurjože Podstrana te muška i ženska klapa KUD-a Vrilo. Na samom kraju koncerta posjetitelje očekuju i gosti iznenađenja.

fotogalerija

ferata@ferata.hr
0997370409