ZAUVIJEK OKRUNJENA
HEP x Hrvatska RGB
sponzor alke semafor

Otvoreno rekonstruirano 35-kilovoltno postrojenje na Čemeru

Autor/ica
Objavljeno: 15 travnja, 2021
trafo

Na Čemeru u Sinju danas je upriličeno otvaranje, odnosno obilazak rekonstruiranog 35-kilovoltnog postrojenja trafostanice 110/35 kV Sinj.

Otvaranju su nazočili predsjednik Uprave HEP-a Frane Barbarić, direktor Elektrodalmacije Saša Kraljević, direktor sinjskog Pogona HEP-a Dražan Šabić i drugi.

Predsjednik Uprave HEP-a Frane Barbarić istaknuo je kako vrijednost ove značajne investicije iznosi 6,6 milijuna kuna, što je samo dio kapitalnog ulaganja, s obzirom na to da je u periodu od 2018. do 2020. godine na području Grada Sinja u obnovu i modernizaciju mreže uloženo ukupno 27 milijuna kuna.

‘Ovo je ključna trafostanica za Sinj i Cetinsku krajinu jer odavde kreće napajanje za Sinj, Trilj, Muć, Dicmo i Rudu. Plan za ovu 2021. godinu je uložiti dodatnih 5 milijuna kuna u elektro-distributivnu mrežu čime nastavljamo intenciju Vlade RH u elektrifikaciju svih krajeva Republike Hrvatske, a posebno priobalja i dalmatinskog zaleđa’, kazao je Barbarić.

trafo

Rekonstrukcija ovog postrojenja za same korisnike znači sigurnost u samoj opskrbi električnom energijom.

‘To znači da se više neće događati da ako ispadne jedno polje ispadne cijela trafostanica i bez struje ostane cijeli kraj. Ovako smo segmentirali i otklonili mogućnost ispadanja na samo to područje koje je eventualno zahvaćeno nekakvih događajem’, naglasio je Barbarić.

Barbarić je dodao kako je u planu investicija u obnovljive izvore energije – solare i vjetar.

‘Unutar nekoliko mjeseci će se otvoriti solarno polje u Vrlici. Vrijednost investicije je 11 milijuna kuna, s preko 2 megavata instalirane snage. Također na ovom području imamo u planu investirati preko milijardu kuna u obnovljive izvore, govorimo o dva projekta vjetroelektrane i dva projekta solarnih elektrana. Kao jedan od već planiranih investicijskih zatvara je i reverzibilna hidroelektrane Blace, koja je od posebne važnosti za cetinski kraj, gdje su u ovom trenutku predani zahtjevi za EOTRP, pokreće se postupak natječaja za studiju utjecaja na okoliš i radi se novelacija studije isplativosti ulaganja. Radi se jednom planskom pothvatu s 500 megavata snage’, naglasio je Barbarić.

trafo
Print Friendly, PDF & Email

Na vrh