TOMMY mel

Oživimo tradiciju i naše običaje na 36. Brnaškom derneku na Meljači

Autor/ica
Objavljeno: 25 kolovoza, 2022
brnaski dernek

U organizaciji udruge Naše Brnaze i ove godine na Meljači u Brnazama održat će se 36. Brnaški dernek, koji je dio programa manifestacije ‘Dani Alke i Velike Gospe 2021.’.

Tradicionalni trodnevni dernek održat će se od 27. do 29. kolovoza na igralištu NK Brnaze. Riječ je o jedinstvenom derneku, kakvi se više u Cetinskoj krajini, a i šire, već desetljećima ne održavaju.

Organizatori i ove godine najavljuju puno zanimljivih događanja, prije svega Dječju brnašku Alku na kojoj će sudjelovati 22 alkarića, tradicionalni turnir u balotama te zanimljiva natjecanja u starim sportskim disciplinama za djecu i odrasle. Ove godine prvi put se organizira i Izložbeno projadni sajam.

‘Želja nam je pružiti priliku svima koji izrađuju rukotvorine, suvenire, ali i našim OPG-ovima da se predstave, ali i da pokažemo posjetiteljima što to sve mi imamo u našem kraju. Sudjelovanje na sajmu je besplatno i već imamo najave dolaska nekoliko proizvođača’, kazala nam je predsjednica udruge Naše Brnaze Maja Kovačević.

Među sportskim disciplinama za djecu su lomljenje ruke, potezanje klipa, kamena s ramena i skok u dalj te trčanje u vrećama i potezanje konopa.

‘Prošle godine smo bili iznenađeni odazivom djece za sudjelovanje u sportskim disciplinama, a vjerujem da će i ove godine interes biti velik. Zanimljivo je da su se prošle godine u potezanju konopa okušale i djevojčice i da su u finalu pobijedile’, kazao nam je Ivo Masle.

Prove alkarića održavaju se već nekoliko dana, a voditelj Dječje alke Brnaze Ivan Ivković Mandac ističe da će ove godine u Alci sudjelovati 22 alkarića.

‘Ove smo godine zbog velikog interesa morali dopuniti pravilnik, pa ove godine na Dječjoj alci mogu sudjelovati samo djeca iz Brnaza. Provjeravao sam i koliko imam saznanja, nikada na Dječjoj alci nije bilo više sudionika’, kazao je Ivković Mandac.

Na Večeri folklora ove će godine nastupiti društva: HKUD Sv. Marko Vionica, HKUD  Lika Lički Otok, KUD Zadarski tanac Zadar, KUD Dinara Kijevo, KUD Pleter Dugopolje, KUD Branimir 888 Muć, KUD Krenica gala, Udruga za očuvanje baštine Cetinskog kraja, URIG Otok.

Prvi put na derneku pjesmama će se predstaviti i djevojke iz Brnaza.

Brnaško dernek održava se pod pokroviteljstvom Grada Sinja.

PROGRAM 37. BRNAŠKOG DERNEKA:

Petak, 26. kolovoza
– 16:00 balotarski turnir
– 17:00 Dječja Brnaška bara
– 18:00 dječje sportske igre: lomljenje ruke, potezanje klipa, kamena s ramena i skok udalj
– 19:30 nastup Sinjskih mažoretkinja
– 20:30 koncert mandolinskog sastava Osinium

Subota, 27. kolovoza
– 15:30 balotarski turnir
– 17:00 Dječja brnaška čoja
– 18:00 dječje sportske igre: trčanje u vrećama i potezanje konopa
– 18:30 sportske discipline za odrasle: skok u dalj i lomljenje ruke,
– 19:30 nastup Triljskih mažoretkinja
– 20:30 koncert Dražena Žanka
– 23,30 nastup Duo Thunder

Nedjelja, 28. kolovoza
– 15:00 finale balotarskog turnira
– 16:30 Dječja brnaška alka,
– 18:00 sati skok padobranaca,
– 18:15 sportske discipline za odrasle: kamena s ramena, potezanje konopa, potezanje klipa,
– 19:00 Večer folklora
-21:30 bogata lutrija

‘Oživimo tradiciju i naše običaje. Ovoga vikenda dođite na 36. Brnaški dernek na Meljaču, na igralište NK Brnaze’, poručuju iz udruge Naše Brnaze.

brnaski dernek

ferata@ferata.hr
0997370409