fruhwald

Petar Maretić: Dicmo ćemo učiniti još boljim i ugodnijim za život

Autor/ica
Objavljeno: 15 rujna, 2021
maretić petar

Jedan od onih koji je već u prvom krugu svibanjskih lokalnih izbora ostvario pobjedu bio je i novi dicmanjski načelnik Petar Maretić. Gostujući u programu Hit radija, ukratko se osvrnuo na ovo razdoblje otkako je na čelu Općine Dicmo. Krenuli smo s brojnim aktivnostima koji su potrebni za cjelokupni razvoj naše općine, posebno kada je u pitanju dječji vrtić

‘Odmah po dolasku na vlast radili smo na projektu dokumentacije za rekonstrukciju gornjeg kata općinske zgrade. Želimo na tom mjestu osigurati alternativni prostor za vrtićku dob. Naime, ukoliko se dogodi slučaj kao što je korona da imamo mogućnost preraspodjele djece u adekvatan prostor dok ne izgradimo konačno novi vrtić. Izradili smo projektnu dokumentaciju, sada čekamo građevinsku dozvolu i onda bi krenuli u rekonstrukciju ovog dijela općinske zgrade’.

Maretić je dodao kako su sva djeca koja udovoljavaju kriterije upisa ove godine upisana u vrtić, izuzetak je četvero djece koji su većinom zbog nenavršene dobi ostali van upisa ali se nadaju i to pitanje skoro riješiti. Maretić je kazao kako je održan sastanak 13 čelnika općina i gradova po pitanju Aglomeracije Split, gdje se planira ubaciti i pitanje izgradnje dicmanjskog vrtića čija je procijenjena vrijednost oko 7 mlilijuna kuna. Maretić je također istaknuo kako je u tijeku revizija sve dosadašnje dokumentacije i ugovora koji su pratili dosadašnje aktivnosti gradnje vrtića, nakon čega bi se nastavilo postupcima daljnih ugovora, rješavanja okoliša vrtića i pristupne ceste.

Maretić je govorio kako je problem rada i djelovanja općine i po pitanju određenih financijskih dugovanja.

‘Moram kazati kako je smanjen dug općine za oko 600 tisuća kuna. Naime, dugovanje je po preuzimanju vlasti bilo oko 2 milijuna i 300 tisuća, sada smo na milijun i 700 tisuća kuna. Tu su još kreditne obveze od oko 1,7 mliijuna kuna. Aktualan je još i finacijski dug prema jednoj tvrtki gdje je izgubljen sudski spor, a dugovanje je sada oko 2 milijuna kuna’.

Kada je u pitanju infrastrukutura i komunalna aktivnost, Maretić je kazao kako je s predstavnicima županijskih i hrvatskih cesta obišao sva ona mjesta gdje bi se trebale provoditi radne aktivnosti u cilju sveukupnog poboljšanja cestovne infrastrukture na području svih sedam naselja u Općini Dicmo.

Jedna od tema razgovora bila je i Aglomeracija koja se odnosi na područje Dicma.

‘Prije nekoliko dana u Trilju sam imao prigodu predstaviti dio Aglomeracije koji se odnosi na područje Dicma, konkretno radi se o izgradnji vodovodne mreže u Sušcima. Ta vrijednost svih radova je oko 8 milijuna kuna. Radovi bi trebali početi početkom listopada od izabranog izvođača radova. Mi smo kroz ova dva-tri mjeseca očistili preostalo pitanje urednosti zemljišta i sve je sada spremno za radove’.

Maretić je ovom prigodom pozvao sve mještane zaseoka Sušci na radni sastanak u subotu 18.rujna u 18 sati u općinsku vijećnicu:

‘Na tom sastanku želimo precizno upoznati stanovnike tog zaseoka s svim aktivnostima koje će se provoditi prilikom izgradnje vodovoda. Prvenstveno na regulaciju prometa i slično. Ovom igradnjom vodovodne mreže naša općina bila bi po tom pitanju pokrivena 99 posto’.

Maretić je dodao kako ima potrebu zahvaliti svim službenicima ‘Vodovoda i odvodnje Cetinske krajine’ koji su radili na pripremi cjelokupne dokumentacije za Aglomeraciju.

Tijekom emisije dicmanjski načelnik govorio je o tome kako je nakon dužeg vremena održan za dan općine koncert. Nije bilo svečane sjednice iz epidemioloških razloga ali i financijske uštede. Kada je u pitanju ostali dio razvoja općine, naglasio je kako će općina ponovno krenuti u sufinanciranje sadnog repromaterijala, stvaranja baze podataka OPG-ova, pružanje stručne pomoći poljoprivrednicima.

Govoreći o pomoći mladima istaknuo je da se planiraju tri stambene zone za mlade, navodeći kako bi to mogla biti jedna iza zgrade vrtića u izgradnji, te jedna na području Vlaka u naselju Sičani.

U emisiji je bilo riječi i o sportskim, turističkim, školskim i drugim temama važnih za Općinu Dicmo.

Maretić je također istaknuo dobru koordinaciju s ostalim čelnicima općina i gradova cetinskog kraja i same SDŽ, zaključujući kako će Općinu Dicmo sa suradnicima učiniti još boljom i ugodnijom za život.

Print Friendly, PDF & Email

Na vrh