tramax

Pismo gvardijana fra Petra Klapeža uoči blagoslova postaja Križnog puta prema Gospinom Gradu

Autor/ica
Objavljeno: 16 ožujka, 2016

gvardijan

Na web stranicama Svetišta Čudotvorne Gospe Sinjske objavljeno je Pismo gvardijana fra Petra Klapeža uoči blagoslova postaja Križnog puta prema Gospinom Gradu. U cijelosti ga prenosimo i putem Ferate…

Od davnine je bila želja puka i fratara Sinjskog kraja da se na Gradu postave postaje Križnog puta.

Prigodom 300. obljetnice „Čudesne Gospine pobjede pod Sinjem“ koja se dogodila uz Gospin zagovor davne 1715. godine. Čuvari Svetišta Sinjski fratri već su 1998. godine  pokrenuli akciju izrade postaja Križnog Puta na stazi prema Starom gradu.  Putem koji vodi od podnožja starog Grada Sinja do crkve na tvrđavi smješteno je 14 postaja Križnoga Puta. Svaka postaja rad je nekog od najpoznatijih hrvatskih umjetnika – kipara.

A to su: Mile Blažević, fra Duje Botteri, Kazimir Hraste, Kuzma Kovačić, Josip Marinović, Stipe Sikirica, Stjepan Skoko, Ante Starčević, Marija Ujević, Miro Vuco, Jure Žaja, Nikola Vrljić, Ivan Klapež i Vene Jerković.

Uz pomoć naših donatora sretni smo da su sve postaje Križnog Puta dovršene, što je obilati doprinos 300. obljetnici Svetišta Čudotvorne Gospe Sinjske, koju smo proslavili na Veliku Gospu 2015., kao i za 300. obljetnicu krunjenja Gospine slike koju slavimo ove godine. Prošli tjedan postavljene su i zadnje dvije postaja križnog puta.

Da bi ovo vrijedno djelo vjerskog kulturnog i umjetničkog sadržaja došlo do što većeg broja ljudi naš Franjevački Samostan je odlučio izdati monografiju na hrvatskom, engleskom i njemačkom jeziku.Uz svetopisamski tekst svake postaje uključit će i osvrt  svakog umjetnika o njihovoj umjetničkoj ideji koju su sami ugradili u postaji križnog puta na Starom gradu.

I ovim putem im od srca zahvaljujem što su svojim umjetničkim djelom pomogli realizirati ovaj vrijedni spomen koji će ostati trajna poveznica svih njih  sa Svetištem Čudotvorne Gospe Sinjske.

Zahvaljujem i svim donatorima kao i ljevaonici Ujević iz Zagreba koji su novčanom pomoći pomogli u realizaciji ovog vrijednog spomena.

Blagoslov postaja križnog puta slavit ćemo u petak uoči cvjetnice, 18. ožujka 2016. godine na Starom Gradu.

Molitve križnog puta bit će u 15 sati od starog Vatrogasnog doma u Sinju.

Ovim putem pozivam sve vjernike Cetinskog kraja da zajedno  proslavimo ovaj vrijedni spomen  vjerskog kulturnog i umjedničkog djela koji krasi naše Svetište, Grad Sinj i dragu nam domovinu Hrvatsku!

Za sve Štovatelje Gospe Sinjske zazivam Božji blagoslov uz moćni zagovoru naše nebeske Majke Čudotvorne Gospe Sinjske.

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh