miro bulj
hdz

Počinju jubilarna 300. alkarska nadmetanja

Autor/ica
Objavljeno: 7 kolovoza, 2015

alkarska_povorka

Sinj i Cetinska krajina spremni su za svoja slavlja u spomen na slavnu pobjedu i u čast svoje nebeske zaštitnice i spasiteljice Čudotvorne Gospe Sinjske.

Sinjani 300 godina vjerno čuvaju sjećanje na veliki trenutak svoje povijesti, kada su se obranili od najezde Osmanlijskog carstva. U spomen na tu čudesnu obranu ustanovili su Sinjsku alku koja živi do dan danas, kao jedna od rijetkih viteških igara koje su nastale tih davnih vremena. Zbog svoje posebnosti Alka je uvrštena i pod zaštitu UNESCO-a kao svjetska nematerijalna baština.

Ovogodišnje trodnevne Alkarske svečanosti, na kojima će se natjecati 17 alkara kopljanika, počinju današnjom Barom od 17 i 30 sati. Pobjedniku Bare alkarski vojvoda mr. Ante Vučić na koplje će privezati 2 metra zelenog sukna koje simbolizira pravo alkara na košnju u sinjskom polju na nekadašnjoj livadi zvanoj alkarica. Pobjedniku će pripasti i brončana plaketa Alke, te 20 tisuća kuna kojim će ga darovati VAD. Alkarskom momku pobjednika Bare također pripada brončana plaketa alke.

Sutra je na redu Čoja, također u 17 i 30 sati, a natjecanje za slavodobitnika 300. Alke bit će u nedjelju u 16 i 30.

U svečanoj alkarskoj povorci sudjelovat će alkarski momci predvođeni arambašom Ivom Vukasovićem, kojemu će pomagati njegov zamjenik Senio Šabić. U momačkoj povorci prvari su Ivan Domazet i Mladen Pletikosić, a za njima slijede: Stipe Vučić, Mario Blajić, Nikola Saratlija, Antonijo Šimić, Ivica Marić, Joško Galić, Petar Vukasović, Ante Peraica, Saša Miletić, Željko Domazet, Darko Bogdan, Petar Delić, Anđelko Vučković, Dražen Šušnjara, Ante Vuković, Josip Vučić, Vitomir Živalj, Ante Bradarić, Ivan Matić, Zdeslav Ćurković, Davor Jenjić, Bože Jagnjić, Šimun Cvrlje, Frano Vučemilo i Mario Bošnjak.

Vodiči Edeka su Domagoj Marković i Ivan Šabić, bubnjari su Damir Vučković, Zoran Mastelić, Ivan Cvitković i Stipe Botica, alkarski štit i ove godine nosi Ivica Držak u pratnji buzdovandžija Radoslava Jelinčića i Pavla Križanca, Gradsku glazbu Sinj predvodi prof. Grgo Grubišić.

I ove godine alkarski barjak nosit će Stipe Bilandžić, a u njegovoj pratnju su alkari Josko Masnić, Martin Šušnjara, Marko Vrca, Alen Poljak, Bože Mandac i Mislav Franchini. I ove godine dužnost vojvodina ađutanta obnašat će alkar Frano Talaja, a zapovjednik alkarske povorke je vojvoda Ante Vučić.

Za čast slavodobitnika Alke, te pobjednika Bare i Čoje nadmetat će se 17 alkara kopljanika: alaj-čauš Ivica Filipović Grčić, Denis Gugić slavodobitnik 299. Alke, Jure Domazet Lošo, Tino Radanović pobjednik prošlogodišnje Bare, Ante Zorica, Kristijan Bikić, Hrvoje Filipović Grčić, Andrija Hrgović, Frano Ivković, Josip Čačija, Alen Filipović Grčić, Ivo Zorica, Nenad Marić, Petar Tomašević, Ante Runje, Dušan Ivandić, pobjednik prošlogodišnje Čoje, te Mario Šušnjara, zamjenik alaj-čauša.

Da sve bude u duhu tradicije i alkarskog statuta brinut će se Časni alkarski sud na čelu s Andrijom Filipovićem Grčićem, te članovima Ivanom Zoricom i Boškom Vladovićem. Zapisničar Časnog suda, čija je obveza i pisanje punata, je Davor Benja.

Namištač alke je Joko Runje, a njegov pomoćnik Dušan Romac. Ostale dužnosti u Alki za vrijeme nadmetanja: trubač Mladen Poljak, službeni spiker Denis Šabić, tehnička operativa trkališta dipl. ing. Ivica Vrca, održavanje trkališta Anđelko Cvitković i Ivica Malbaša. Pucači mačkula su NOBEL d.o.o Viškovo.

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh