HEP Hrvatska

Potpisana povelja o prijateljstvu između Ženevskih grenadira i Viteškoga alkarskog društva Sinj

Autor/ica
Objavljeno: 6 kolovoza, 2022
vad

U Muzeju Sinjske alke danas je potpisana povelja o prijateljstvu između Ženevskih grenadira i Viteškoga alkarskog društva Sinj.

Potpisivanje povelje nastavak je dugogodišnje uspješne suradnje i ono će još više učvrstiti prijateljstvo koje traje od 2008. godine. Naime, te godine zahvaljujući poznanstvu Josipa Gojuna i Alana Bosara, tadašnjeg predsjednika Društva, počeli su intenzivni kontakti s VAD-om, preko Ante Delića i Stipe Jukića.

Do sada je Viteško alkarsko društvo potpisalo povelju o prijateljstvu s Trkom na prstenac iz Barbana i Udrugom Sa Sartiglia iz Oristana iz Italije. Viteško alkarsko društvo intenzivno radi na proširenju suradnje s udrugama diljem Europe, pa se tako u Muzeju predstavila i krovna udruga Mađarskih husara s kojima je VAD surađivao još od 80-ih godina prošloga stoljeća.

Viteško alkarsko društvo do sada je potpisalo suradnju s Društvom ‘Trka na prstenac’ iz Barbana, a višegodišnja suradnja između Sinjske alke i Sartiglie uvrštena je 2014. godine potpisivanjem povelje o bratimljenju. Nakon toga, vitezovi sa Sardinije stalni su gosti alkarskih svečanosti, a Sinjani na pokladnim svečanostima u Oristanu. Povelju o prijateljstvu potpisali su u ime VAD—a predsjednik dr. Stipe Jukić, a u ime Ženevskih grenadira predsjednik Pierre Yves Vendramin.

‘Velika je čast nama u Alkarskom društvu da nakon potpisanog prijateljstva s prijateljima iz Oristana i Barbana sada imamo i nove prijatelje iz Švicarske. Nadam se u budućnosti kako će biti još potpisanih povelja suradnje, a sve u cilju da zajednički djelujemo u organizaciji viteških igara i niza drugih projekata. Veselimo se takvim suradnjama’, kazao je između ostalog Jukić.

‘Puno toga veže naše dvije zemlje i naša dva društva. Dosta godina surađujemo, posjećujemo se, a sada imamo čast potpisati ovu povelju s prijateljima iz Sinja’, istaknuo je između ostalog Pierre Yves Vendramin, dodajući kako treba što više raditi na ovakvim suradnjama da se povijest ne zaboravi, podsjećajući kako je njihova udruga osnovana davne 1749. godine.

Ovom događaju uz vodstvo VAD-a, alkare, alkarske momke nazočili su i predstavnici Giostre di Zante iz Grčke i Corsa all’Anello iz Osila u Italiji.

ferata@ferata.hr
0997370409
Na vrh