Potpisani ugovori za korištenje obnovljivih izvora energije

Autor/ica
Objavljeno: 20 srpnja, 2021
solari ugovori

Župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban uručio je danas ugovore za korištenje obnovljivih izvora energije u obiteljskim kućama, fotonaponske elektrane za kućanstva području Splitsko-dalmatinske županije.

Na natječaj za korištenje obnovljivih izvora energije (Mjera 1.2.) stigle su 43 prijave, a 36 ih je zadovoljilo kriterije i dobilo sredstva. Za fotonaponsku elektranu na krovištu obiteljskog stambenog objekta koja treba imati minimalno 36 metara kvadratnih – do 5 kW, 9 potpisnika dobilo je po 20 tisuća kuna, a 27 potpisnika koji grade elektrane od 10 kW dobilo je po 30 tisuća kuna, što je oko 50 posto sredstava potrebnih za izgradnju navedenih solarnih elektrana. Investicija bi se trebala isplatiti nakon 5 godina, a garancija za trajnost solarne elektrane je do 25 godina.

Za ovu namjernu Županija je iz svog proračuna izdvojila 990 tisuća kuna. investicija bi se trebala isplatiti nakon 5 godina, a garancija za trajnost solarne elektrane je do 25 godina.

solari ugovori

Prilikom uručivanja ugovora župan Blaženko Boban istaknuo je kako smjer razvoja Splitsko-dalmatinske županije ide u tri pravca – demografske mjere, razvoj širokopojasne mreže na području cijele županije te obnovljivi izvori energije. Dodao je kako zajedno s državnom razinom rade solarne elektrane. Jedna od njih je već otvorena na Visu, a kroz koji dan očekuje se i otvaranje solarne elektrane u Vrlici – Vrlika 2, početak radova.

‘S ovim projektom nastavljamo dalje, još intenzivnije. Nadam se da će ovi ugovori biti poticaj i svima drugim građanima s područja naše županije da u ovom smjeru zajednički idemo razvijati obnovljive izvore energije. Na taj način čuvamo okoliš, a čuli ste i kolika je ušteda samih potrošača izgradnjom jedne takve elektrane’, kazao je župan Boban.

Među potpisnicima ugovora bile su i tri osobe iz cetinskog kraja – po jedna iz Sinja, Trilja i Brnaza. Sinjanka Slavica Minarik sretna je zbog pomoći Županije pri gradnji solarne elektrane.

‘Prijavili smo se za kuću u kojoj živimo suprug i ja i dobili smo 30 tisuća kuna. Dosta smo orijentirani prema obnovljivim izvorima energije i odlučili smo napraviti takvu elektranu. Ova sredstva nam dosta znače, to je malo veća investicija i svaka kuna dobro dođe. Tako da smo stvarno zadovoljni što smo prošli na ovom natječaju’, kazala je gospođa Minarik.

solari ugovori

ferata@ferata.hr
0997370409
Na vrh