bulj
hdz banner
sdp
Banner Ivan Sipic
Nezavisna lista mladih dicmo

Predstavljena monografija ‘Rektorski lanac Hrvatskog katoličkog sveučilišta’

Autor/ica
Objavljeno: 16 rujna, 2015

Monografija1

U Alkarskim dvorima sinoć je promovirana monografija Rektorski lanac Hrvatskog katoličkog sveučilišta, koju je uredio likovni kritičar Milan Bešlić, a likovno oblikovao Ivan Doroghy.

Monografija je pisana na hrvatskom i engleskom jeziku, sadrži 55 stranica, a uz tekstualni dio u monografiji se nalazi 25 ilustracija. Za Hrvatsko katoličko sveučilište lanac je izradio akademski kipar Mile Blažević. U ime domaćina okupljene su pozdravili predsjednik VAD-a Stipe Jukić, o.d. gradonačelnika Sinja Kristina Križanac i sinjski gvardijan fra Petar Klapež, koji je istaknuo zahvalu Hrvatskom katoličkom sveučilištu što je ovu vrijednu monografiju predstavio u Sinju i to u godini kada se slavi veliki jubilej – 300 godina od pobjede Sinjana nad Osmanlijama uz Gospin zagovor.

Monografija3

Uz urednika Milana Bešlića o rektorskom lancu govorili su prof. dr. sc Emilo Marin, prorektor za međunarodnu suradnju na Hrvatskom katoličkom sveučilištu, dr. sc. don Josip Dukić, profesor na KBF u Splitu, te rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc Željko Tanjić.

Lanac koji je umjetnički izradio Mile Blažević ima svoju prilično lako čitljivu dinamiku. U njemu su sadržaji koje uosobljuju likovi iz sadašnjosti i prošlosti, što je u svom podužem izlaganju istaknuo prof. dr. sc. Emilo Marin, koji je govorio i o sadržaju rektorskog lanca zagrebačkog sveučilišta iz 1969. i ovog. O samom sadržaju rektorskog lanca na kojem su likovi 14 poznatih osoba, Marin je istaknuo kako se na njemu nalaze sveci: sv. Ćiril i Metod, sv. Katarina Aleksandrijska i sv. Mala Terezija, zatim hrvatski blaženici: bl. Augustin Kažotić, bl. Alojzije Stepinac i bl. Ivan Merz, kao i znameniti Hrvati koji su – osim svetaca – oblikovali hrvatsku kulturu i pridonijeli razvoju znanosti i obrazovanja.

‘Tako su istaknuti Ruđer Bošković i Marko Marulić kao i biskupi Juraj Dobrila, Juraj Haulik i Josip Juraj Strossmayer, kardinal Josip Bozanić kao i papa Benedikt XVI, za čijega je pontifikata Sveučilište osnovano’, kazao je prorektor Emilo Marin, istaknuvši važnu činjenicu kako su na ovom rektorskom lancu i dvije žene.

Predstavljajući monografiju, dr. sc. don Josip Dukić, istaknuo je važnost poruke koja se oslikava u osobama koje se  nalaze na rektorskom lancu najmlađeg hrvatskog sveučilišta.

‘To je jasna poruka da bez crkve i njenih kroz povijest istaknutih osoba ne može biti istinitog istraživanja povijesti Hrvatskog naroda’, kazao je Dukić.

Govoreći o samom sadržaju rektorskog lanca, prenesenom na monografiju, likovni kritičar i autor ove monografije Milan Bešlić je kazao:

‘Kipar je oblikovao lanac kao čvrst sustav kršćanskih vrijednosti koje u svakom medaljonu zrcale specifičnom duhovnošću i simboličkom  izražajnošću. U gipokom, kovnom živom i bjelom srebru i gorskom kristalu kipar je oblikovao lanac kao simbol veza i odnosa između neba i zemlje kroz minula stoljeća,’ istaknuo je između ostalog u svom izlaganju autor monografije Milan Bešlić.

Izražavajući zahvalu Sinjanima kao domaćinima promocije ove monografije, rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić kazao je kako je ovo prvo predstavljanje monografije izvan Zagreba.

‘Drago mi je da u Gospinu i alkarskom gradu možemo predstaviti ovu monografiju i kazati nešto o Sveučilištu, a posebno je to vrijedno spomena kada se događa u godini velikog jubileja, 300 godina pobjede sinjskih branitelja nad osmanlijskom vojskom uz zagovor Čudotvorne Gospe Sinjske,’ istaknuo je rektor Tanjić.

O samom rektorskom lancu koji je Sinjanima predstavljen kroz monografiju je kazao:

‘Rektorski lanac, kojeg je našem Sveučilištu prije dvije godine, u prigodi Dana svečilišta, darovao kardinal Josip Bozanić, izraz je upravo te dimenzije našeg Sveučilišta. On svjedoči o tome da je Sveučilište, premda osnovano prije deset godina, ukorjenjeno u dugoj tradiciji žive i zauzete brige Crkve u hrvatskom narodu za razvoj školstva, znanosti, odgoja, cijelog hrvatskog društva na temelju evanđeoskog poslanja služenja čovjeku i društvu’ kazao je rektor Tanjić.

Promociji ove monografije uz tridesetak zainteresiranih građana nazočili su rektor splitskog sveučilišta prof. dr. sc. Šimun Anđelinović i doc. dr. sc. Ante Nazor, ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumetacijskog centra Domovinskog rata.

Monografija2

 

Print Friendly, PDF & Email

Na vrh