BANNER FERATA

Priopćenje VAD-a: 300. Sinjska alka održana u duhu tradicije, u skladu sa Statutom i pravilnicima

Objavljeno: 12 kolovoza, 2015
didovina_alka

Upravni odbor Viteškog alkarskog društva Sinj, uz nazočnost članova Časnoga suda i Nadzornoga odbora, na sjednici održanoj 10. kolovoza 2015. raspravljao je o održanoj 300. Alki. Sa sjednice je upućeno mpriopćenje koje donosimo u cijelosti.

Ovogodišnja 300. Alka održana je u duhu tradicije, a sukladno Statutu Društva i Pravilima o Alci te usmenim predajama što se prenose s koljena na koljeno.

Bara je pred oko 6.000 gledatelja vrlo uspješno izvedena, rezultati su vrlo dobri (I. trka – 28, II. trka – 31 i III. trka 20 punata) – slavio je alkar Alen Filipović Grčić koji je sa 7 osvojenih punata postao pobjednik.

Čoja je održana pred oko 7.000 gledatelja, s vrlo dobrim rezultatima (I. trka – 23, II. trka – 22, III. trka – 29 punata). Pobjednik je postao alkar Ante Runje s 11 osvojenih punata nakon dvostrukoga pripetavanja s Tinom Radanovićem i Andrijom Hrgovićem.

Prolazeći ulicama Sinja za 300. Alku alkarska povorka oduševila je mnogobrojne posjetitelje, a na trkalištu je bio impresivan nastup. Uz zvuke Gradske glazbe Sinj, povorka čvrsta koraka i uzornoga držanja izazvala je oduševljenje gledatelja 300. Alke.

Rezultati gađanja u tri trke bili su sljedeći: I. trka 22 punta, II. – 28, III. – 26; ukupno 76 punata.
Slavodobitnik Alke postao je Frano Ivković s 8 osvojenih punata.

Zahvaljujemo svim uzvanicima i gostima, a posebno gospođi Kolindi Grabar Kitarović, predsjednici Republike Hrvatske i pokroviteljici Sinjske alke, ministrima, crkvenim velikodostojnicima, saborskim zastupnicima, županima, gradonačelnicima i načelnicima, predstavnicima udruga proizašlih iz Domovinskog rata, velikom broju diplomata akreditiranih u Republici Hrvatskoj i ostalim uzvanicima koji su svojom nazočnošću uveličali našu svečanost.
Posebno hvala velikom broju sponzora, donatora i drugih koji su financijski potpomogli da se 300. Alka održi na zavidnoj razini.

Posebno zahvaljujemo generalnom sponzoru Hrvatskoj elektroprivredi d.d.

Zahvaljujemo:
– Sinja i Cetinskog kraja na toplom i gostoljubivom dočeku gostiju i uzvanika;
– svim redakcijama novinskih i radijskih kuća, posebno Hit radiju, Hrvatskoj televiziji i Slobodnoj Dalmaciji koji su pratili 300. Alku, kao i brojnim medijskim djelatnicima kojih je bilo akreditirano 130, od kojih 25 stranih.
– vojvodi Anti Vučiću koji je časno obavio dužnost vojvode;
– alajčaušu Ivici Filipoviću Grčiću na odlično pripremljenoj četi kopljanika;
– posebno hvala alkarima na čvrstoj desnici i oku sokolovu, na ugođaju što ga upriličiše na jedinstvenoj 300. Alci;
– arambaši Ivi Vukasoviću na odlično uvježbanoj četi alkarskih momaka;
– alkarskim momcima na dostojanstvenom držanju;
– Časnom sudu na odlično obavljenom poslu u praćenju Alke;
– protokolu na odlično obavljenom poslu;
– Gradu Sinju na čelu s izvršiteljicom dužnosti gradonačelnika gospođom Kristinom Križanac;
– gradskim komunalcima jer je zahvaljujući njima uređen grad;
– pripadnicima Policijske postaje Sinj na brizi i održavanju reda u gradu, te uspostavi redovitog prometa na glavnoj cesti, kroz grad i oko njega, Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Sinj na budnom motrenju i danonoćnoj brizi za obranu od požara te Hitnoj medicinskoj pomoći na pripravnosti tijekom Bare, Čoje i Alke
– svim vrijednim djelatnicima koji su radili na cjelokupnom postavu Muzeja Sinjske alke;
– djevojkama u narodnim nošnjama koje su uljepšale ambijent na trkalištu;
– sinjskoj Gradskoj glazbi;
– djelatnicima Viteškoga alkarskog društva te brojnim volonterima na pruženoj pomoći;
– brojnim posjetiteljima 300. Alke.

Upravni odbor, Časni sud i Nadzorni odbor Viteškoga alkarskog društva ocijenili su da je 300. Sinjska alka održana u duhu tradicije, u skladu sa Statutom i pravilnicima pa je kao takva dobila pohvale od visokih državnih dužnosnika i gostiju, te puka Sinja i Cetinskoga kraja.

Predsjednik
Stipe Jukić, dr. med.