HEP kultura Alkar

Priznanja dragovoljnim davateljima krvi

Autor/ica
Objavljeno: 27 listopada, 2018

U prigodi obilježavanja Dana dobrovoljnog darivanja krvi, koji se u Hrvatskoj slavi 25.listopada u spomen na prvu organiziranu akciju dobrovoljnog darivanja krvi, koja je održana u Sisku 25. listopada 1953. godine, danas je održana Svečana sjednica Skupštine Gradskog društva Crvenog križa Sinj.

Nazočnim darivateljima obratio se predsjednik Skupštine Gradskog društva Crvenog križa Ante Omrčen, koji je između ostalog kazao da je darivanje krvi uistinu nesebičan, plemenit i human čin, što su davatelji s područja Cetinskog kraja svojim djelom pokazali.

Ravnatelj Društva Ante Zorica pročitao je čestitke čelnih ljudi Hrvatskog crvenog križa, a u svom govoru naglasio je odlične rezultate koje je sinjski Crveni križ postigao ove godine.

‘Tradicionalno, pri kraju godine Svečanom skupštinom želimo se zahvaliti svima koji su dali dragocjenu tekućinu, a posebno onima s jubilarnim davanjima, kojih je za ovu prigodu 139 koji su dali krv od 10 do 100 puta. Ove godine je broj onih koji žele dati krv povećan i nadamo se kako ćemo dostići i prestići rekordnu 2017. kada smo prikupili 1.699 doza krvi’, kazao je Zorica ističući kako je od planiranih 28 ovogodišnjih akcija do sada organizirano 22 u kojima je prikupljeno 1.410 doza krvi.

Ovom prigodom dragovoljni davatelji krvi dobili su zahvalnice i priznanja. Za 10 puta darovanu krv 53 darivatelja je dobio zahvalnicu, za 20 darivanja zahvalnice su dobila 42 darivatelja, za 30 puta darovanu krv zahvalnice je dobilo 22 darivatelja, a za 40 puta 12 darivatelja.

Uz zahvalnice za 50 puta darovanu krv, prigodni sat i priznanje HCK-a dobili su Jure Armanda, Hrvoje Grgić, Ivica Perković, Nikola Saratlija, Ivan Zorica, Hrvoje Šarić i Luka Plazibat.

Iste poklone dobili su Nataša Matić za 35 puta darovanu krv, Jure Vojković za 75 puta darovanu krv i posebni jubilarac za ovu prigodu Ivan Despotović iz Krušvara, član kluba DDK Dicmo za 100 puta darovanu krv.

‘Ponosan sam što sam dragovoljni davatelj krvi koji je dogurao do brojke sto. Prvo davanje bilo je 1971. godine i od tada do danas dajem krv. Bilo je i manjih prekida, inače bi sigurno dao krv više od 120 puta. Dok me zdravlje bude služilo i godine dozvoljavale, bit ću uključen u ove akcije’, kazao je Ivan Despotović, ističući kako je 1976. godine davao krv potrebitoj osobi iz ruke u ruku.

Prigodne zahvalnice na ovoj svečanosti za doprinos u radu GD Crvenog križa Sinj u prigodi ove obljetnice dobili su klubovi dragovoljnog darivanja krvi s područja Sinja, Trilja, Otoka, Hrvaca i Dicma, kao i njihovi predsjednici, te Klub navijača Hajduka Torcida Cetinski kraj. Veliko zadovoljstvo vladalo je kod dicmanjskih davatlja krvi, iz razloga što su njihovi članovi ovoga puta nagrađni za najveći broj puta darovanu krv.

‘Presretan sam na današnji dan i kao predsjednik dicmanjskog Kluba i kao otac, jer moj sin Jure krv je dao 75 puta, Ivan Despotović sto puta, a među ženama najviše je dala naša Nataša Matić. Mi nastavljamo s našim radom i vjerujem kako će nam se mnogi pridružiti u ovim akcijama. Danas je među nagrađnima 12 naših članova’, kazao je predsjednik kluba DDK Dicmo Stanko Vojković, ističući kako je u Dicmo u 15 godina, koliko Klub djeluje, do sada krv dalo 178 njihovih članova.

Slavljenicima su priznanja uručili predsjednik Skupštine GD CK Sinj Ante Omrčen, ravnatelj Društva Ante Zorica i bivši dugogodišnji predsjednik Skupštine Gradskog društva CK Sinj dr. Ivan Nasić.

Nakon podjele priznanja, nastavljeno je druženje uz prigodnu zakusku.

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh