tramax

Promocija knjige Stjepana Markovića ‘Cetinska krajina u NDH’ u Otoku

Autor/ica
Objavljeno: 8 lipnja, 2016
pozivnica_cetinska_krajina_u_ndh01

Izvor: Općina Otok

U četvrtak, 9. lipnja u prostorijama Općine Otok s početkom u 19 sati upriličiti će se predstavljanje knjige ‘Cetinska krajina u NDH’, autora prof. Stjepana Markovića.

Knjigu će predstaviti Stjepan Bekavac, recenzent i urednik, Zvonimir Despot ispred izdavačke kuće Despot infinitus d.o.o., autor knjige Stjepan Marković i predstavnik općine Otok.

Knjiga je napisana na 580 stranica, recenzenti su eminentni hrvatski povjesničari dr. Davor Marin, dr. Nikica Barić, djelatnici Hrvatskog instituta za povijest u Zagrebu i prof. Stjepan Bekavac, autor više znanstvenih djela.

Knjiga Cetinska krajina u NDH predstavlja ‘kapitalno djelo, plod vrlo minuciozne i utemeljene studije o nadasve krvavom i teškom razdoblju u povijesti Cetinske krajine u doba ekstrema’. Autor navodi događaje iz Drugog svjetskog rata u Cetinskoj krajini, a sve je potkrijepljeno izvornim arhivskim dokumentima, koji se nalaze u Državnom arhivu u Splitu, Muzeju Cetinske krajine i Hrvatskom državnom arhivu.

Na području Općine Otok mještani su bili izvrgnuti brojnim napadima i pljačkama koje su počinile različite vojske, ubojstvima ali i masovnim represalijama. Osim prikaza oružanih sukoba autor donosi i preslik izvornih dokumenata u kojima su opisana ubojstva pojedinih ljudi (npr. Marka Pupića Bakrača i Ante Samardžića), razrješava stradanje mještana Milanovića u napadu talijanskog zrakoplova, kao i nasilni boravak i vrlo brojne pljačke partizana. Prikazana je partizanska poslijeratna represija u kojima su ponovno stradali mještani Otoka koji su naznačeni kao protivnici novog režima, a neki su bili na popisu ‘narodnih neprijatelja’. Knjiga je oplemenjena brojnim fotografijama koje prate tekst i daju mu dodatnu argumentaciju.

Pozivaju se svi ljubitelji knjiga, kao i oni kojima se kroz povijest događala tragična sudbina u obiteljima, da čuju pravu istinu o tim nemilim događajima.

U glazbenom dijelu prohgrama nastupiti će klapa Sveti Luka Otok, a voditelj programa će biti Filip Ratković.

pozivnica_cetinska_krajina_u_ndh
Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh