BANNER FERATA

Proslava 50. obljetnice svećeništva

Autor/ica
Objavljeno: 20 srpnja, 2015
misa

Izvor: www.gospa-sinjska.hr

U crkvi Gospe Sinjske u subotu, 18. srpnja 2015., proslavili su 50. obljetnicu svećeništva fra Božo Ančić, fra Rafael Begić, fra Ferdinand Jukić, fra Luka Livaja i fra Vladimir Tadić. Misu zahvalnicu predvodio je provincijal fra Joško Kodžoman, a u slavlju su sudjelovali 32 svećenika. Među sudionicima slavlja bili su rodbina i prijatelji slavljenika. Pjevanje je predvodio mo fra Jure Župić koji je priredio prigodni letak, a animator liturgijskog slavlja bio je fra Antonio Mravak uz asistenciju bogoslova i novaka. Među kolegama slavljenicima nije bio fra Mate Markota.

Uvodeći u slavlje, koje je započelo procesijom, provincijal Kodžoman je pozdravio sinjskog gvardijana i župnika, dekana Cetinskog dekanata, braću svećenike, bogoslove i novaka, rodbinu i prijatelje i na kraju biranim riječima pozdravio slavljenike koji 50. obljetnicu svećeništva slave u godini jubileja 300. obljetnice slavne pobjede pod Sinjem i 50. obljetnice smrti sluge Božjega o. fra Ante Antića.

‘Ovo slavlje je zahvala Bogu i Gospi za ustrajnost u svećeničko-redovničkoj službi i za primljene milosti kroz 50 godina djelovanja ove naše braće svećenika-franjevaca na čast Bogu, Crkvi, Redu i našoj Provinciji’, rekao je o. Provincijal, i preporučio u molitve i trojicu njihovih pokojnih kolega.

Nakon uvodnih pozdravnih riječi na početku propovijedi o. Provincijal je ukratko prikazao njihov životni put, a zatim, obraćajući se slavljenicima, istakao kako ‘redovnička zajednica ima privilegij zahvaljivati na jubilarnom daru svećeništva čak šestorice svoje braće’ jer ‘usprkos svim ljudskim neprijateljstvima i životnim protivštinama vi ste dosljedno izvršili i izvršavate svoje životno poslanje’. Govoreći o njihovu poslanju u svijetu o. Provincijal je rekao kako su to mogli učiniti jer im je na tom putu ‘Bog bio svjetlo i snaga’.

Govoreći o franjevačkoj karizmi slavljenika o. Provincijal je posebno naglasio njihovu solidarnost i pomoć braći i sestrama u potrebi. Potom je o. Provincijal istakao radost da su se slavljenici odlučili proslaviti svoj zlatni jubilej u svetištu Gospe Sinjske poput mnogih koji ove godine hodočaste predvođeni biskupima i svećenicima želeći na taj način zahvaliti Gospi na njezinoj majčinskoj brizi. O. Provincijal je spomenuo i roditelje slavljenika koji su u teškim trenucima znali ‘bosih i krvavih koljen’“ moliti za svoju djecu i tražiti Gospinu i Božju pomoć. Pomoć u njihovu odgoju i spremanju za svećeničko-redovnički život pružio im je svijetli i svetački lik Ante Antić. Na kraju je o. Provincijal rekao da su naši današnji slavljenici svojim životom i radom zaslužili iskrenu zahvalnost i pažnju jer i danas pružaju lijepi primjer na različite načine osobito mlađoj braći kojima ovaj dan može biti poticaj i nadahnuće da svoj život predaju u ruke Božje i pod zaštitu Majke Marije.

 

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh