semafor
HEP kultura Alkar
extrametal banner
baner čovo

Prosvjed protiv odlaganja opasnog otpada u rudokopu Slane stine

Autor/ica
Objavljeno: 26 srpnja, 2014

prosvjed_ss1

Točno u 5 do podne ispred rudokopa Slane Stine, na ulazu u Suhač, održan je prosvjed građana protiv odlaganja opasnog otpada troske iz tvornice ferolegura ‘Dalmacija’ Dugi Rat i ‘Željezare’ Split u rudokopu Slane stine. Na prosvjedu kojega je organizirao predsjednik MO Suhač Miro Bulj okupilo se između 250 i 300 građana Suhača, Karakašice, Sinja i ostalih mjesta Cetinskog kraja.

Potporu ovom prosvjedu svojom nazočnošću dali su i predstavnici 20-ak civilnih i braniteljskih udruga s Cetinskog područja, članovi Izviđača porječana Malin, BK ‘Vlaji’Sinj, predstavnici navijačkih skupina ‘Sinjski Maligani’ i Klub navijača Hajduka ‘Torcida Cetinski kraj’ i ostali.

U obraćanju okupljenim građanima, Miro Bulj je podsjetio kako se u rudokop od 2008. godine odlaže otpad, a da s tim procesom nisu upoznati stanovnici okolnih naselja. Tijekom svog govora Bulj je često prekidan skandiranjem svih nazočnih ‘nećete, nećete, nećete’, kojim su građani poslali jasnu poruku prema onima koji žele provesti postupak sanacije rudokopa Slane stine otpadom iz Dugog rata i Željezare Split.

U ime ekoloških udruga skupu se obratio jedan od najpoznatijih sinjskih ekoloških aktivista i vođa sinjskih izviđača porječana Malin, Slaven Kardoš, koji je između ostalog kazao:

‘Ovo što se planira dovoziti u ovaj rudokop itekako ima sastojke opasnog otpada. Ako oni koji žele to ovdje dovoziti tvrde da je to bezaopasno, pitam se s kojim ciljem onda to ovdje dovoze, zašto ne ostave taj otpad u postojećim mjestima i prerade ga za druge potrebe’, istaknuo je Kardoš.

Stanovnici Suhača, Karakašice i Sinja na prosvjednom skupu na transparentima su istaknuli zanimljive poruke, poput: ‘Nisam svoju sreću našao u smeću’, ‘Želim živjeti u cvijeću, a ne umrijeti u smeću’, ‘Bez otpada i smeća zdravlja puna vreća’… Među mnogim transparentima, zanimljiv je bio transparent dječaka iz Karakašice na kojem je pisalo ‘Ja ostajem ovdje’.

Odkada je najavljeno kako bi otpad iz Dugog Rata i Kaštel Sućurca moga biti dovezen u rudokop Slane stine, ogorčenost stanovništva je iz dana u dan sve veća, ističe Dujo Boko koji živi u neposrednoj blizini rudokopa.

‘Od Dugog rata do nas ima šest kava. Pitam se zašto se te kave preskaču i otpad žele dovoziti u nas. Očito tu netko ima nekakav interes. Međutim, poručujemo im da u tome uspjeti neće’, kazao je Dujo Boko.

Organizator prosvjeda Miro Bulj potom je pročitao zaključak s prosvjednog skupa, u kojem se ističe kako je ovo područje brojnih izvora rijeke Cetine iz koje se vodom opskrbljuje preko 100 tisuća, a u turističkoj sezoni i preko pola miljuna ljudi. Od Ministarstva zaštite okoliša i prirode traži se hitan prekid ovog ekocidnog postupka, kojim se pod krinkom sanacije rudokopa Slane Stine želi odlagati opasni kancoregeni otpad. Bulj je također istaknuo kako traže da se poništi ocjena prihvatljivosti za zahvat ‘sanacije eksploatacijskog polja Slane Stine – Karakašica, promjena sanacijskog materijala s ocjenom drugih pogodnih mogućnosti’ u županiji Splitsko-dalmatinskoj, odnosno Gradu Sinju.

‘Zahtjevamo samo i isključivo zakonitu sanaciju rudokopa Slane Stine i to u skladu sa važećim rudarskim projektom i elaboratom o sanaciji rudokopa Slane stine, gdje je naveden sanacijski materijal i to isključivo bezopasni prirodni materijal’, kazao je Bulj.

Iznoseći zaključke s današnjeg prosvjednog skupa, Bulj je kazao kako se građanske akcije nastavljaju, podsjećajući kako je početak Javnog uvida u ovaj projekt zakazan za ponedjeljak, 28.srpnja.

‘Javna rasprava zakazana je 1. kolovoza u 12 sati. Taj dan će biti i okupljanje prosvjednika, u 11,15 sati na dnu Pijace, odakle ćemo ulicama Sinja u prosvjednoj koloni ići prema Gradskoj vjećnici. Nastavit ćemo s prosvjedima i na sam dan Alke, jer preko nas živih neće otrovni otpad u Slane Stine’, naglasio je Bulj, dodajući kako će ovaj zaključak biti upućen predsjedniku RH, predsjedniku Vlade RH, ministru Mihaelu Zmajloviću, županu Splitsko-dalmatinske županije i gradonačelniku Sinja.

Iako je izvršna sinjska vlast dala javnu podršku današnjem skupu, među prosvjednicima nije bilo predstavnika Grada Sinja.

Nakon skupa, Miro Bulj je sve okupljene pozvao da mještane Karakašice isprate u koloni do njihovih kuća ‘obećanim nogostupom’, aludirajući time na svoja višegodišnja zalaganja za izgradnju nogostupa od Suhača do Karakašice, koji i dalje ostaje samo na obećanjima. Predvođeni biciklistima BK ‘Vlaji’ i sa zastavom Hrvatske, kolona okupljenih građana uz pjesmu je ispratila Karakašičane do njihovog naselja.

Dodajmo kako je skup protekao mirno, bez incidenata, uz nazočnost pripadnika policije koji su osiguravali promet za vrijeme kratokotrajne šetnje državnom cestom D-1.

Fotogalerija

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh