Sanacija speleoloških objekata ‘Jama Vranjača’ i ‘Pećina Gornje Selo’

Autor/ica
Objavljeno: 3 svibnja, 2021
jama

Uz potporu inicijative ‘Čisto Podzemlje’ i Speleoloskog drustva ‘Špiljar’ iz Splita dana 08 i 09 svibnja 2021. godine (subota i nedjelja) s početkom u 9:30 sati provodit će se akcija čišćenja speleološkog objekta ‘Jama Vranjača’ u mjestu Velić, Grad Trilj.

Za provedbu iste potrebna je pomoć volontera, članova planinarskih udruga iz šireg okruženja, ljubitelja prirode kao i svih građana dobre volje te se ovim putem pozivaju svi koji su u mogućnosti da se uključe u provedbu spomenute akcije’, poručuju organizatori.

Iz ove je jame prvi put znanstveno opisan ‘Kornjas Anisoscapha Klimeschi Misella’ koji je za sada poznat samo sa tog lokaliteta što ga čini steneoendemom ovog područja. Zbog toga je ova onečišćena jama ključno biospeleolosko nalaziste koje je zastićeno kao staniste podzemne faune unutar ekoloske mreže Natura 2000.

Ovo je jedna od nekoliko planiranih akcija koje će se provoditi u narednom periodu na području mjesta Velić. Po završetku sanacije Jame Vranjaca u pripremi je i čišćenje odnosno sanacija drugog vrlo vrijednog speleoloskog objekta ‘Pećina Gornje selo’ koji je također prepun komunalnog otpada.

Trenutno su u tijeku i sve ostale akcije po pitanju uklanjanja i saniranja divljih deponija u mjestu Velić.

Vise informacija i prijava sudjelovanja na mob 0992455824

jama
Print Friendly, PDF & Email

Na vrh