MIRO_BULJ IVAN_ŠIPIĆ HDZ NLM IZBORI 2024

Sinj jedan od centara u kojima će se provoditi obvezna vojna obuka!?

Autor/ica
Objavljeno: 26 veljače, 2024

Državni tajnik u Ministarstvu obrane Branko Hrg, gostujući u Studiju 4 HRT-a, kazao je da bi vojarne u Požegi, Sinju, Puli i Bjelovaru mogle postati centri u kojima će se provoditi obvezna vojna obuka.

Prema njegovim riječima, razmatra se desetak potencijalnih centara, među kojima su i ove četiri, u kojima će mladi stjecati temeljne vojne vještine, a još se bruse i svi detalji odabranog modela vojne obuke koja bi trebala trajati tri mjeseca.

Ipak, Hrg je dodao kako još nije izdvojena ni određena niti jedna lokacija. Potvrdio je i da će ročnici mjesečno dobivati novčanu naknadu, koja trenutno iznosi 700 eura te je izrazio nadu da će biti i veća. Osim toga, period proveden u vojsci trebao ići i u radni staž.

Hrg je kazao da prijedlog obveznog vojnog roka još uvijek nije definiran, još se razrađuje, a Ministarstvo obrane zajedno s glavnim Stožerom analizira sve što je potrebno, prije nego s prijedlogom budu išli prema Vladi RH.

Gradonačelnik Sinja Miro Bulj kaže da nema ništa protiv dolaska obveznih ročnika.

‘Objeručke sam prihvatio ovu vijest, jer Sinj ima infrastrukturu, ima vojarne i svoju vojnu povijest. Naravno da podržavam tu ideju, jer bi ona mogla mogla Sinj učiniti još sigurnijim gradom, a svakako bi to doprinijelo i gospodarskom razvoju našega grada. Nadam se da to nije samo predizborno obećanje. Mi još nikakvu službenu odluku nismo dobili’,  kaže Bulj.

Vojarna ‘126. brigade HV-a Sinj’ ima na raspolaganju 99.295 kvadrata, od kojih je 9101 unutarnjeg prostora, dok su stalo vježbališta. U njoj je trenutno smješteno 250 pripadnika Inženjerijske bojne Gardijske mehanizirane brigade, koja se u Sinj vratila 2017. godine.

ferata@ferata.hr
0997370409