Banner CORE HIT RADIO

Sinj: Koncert japanske pijanistice Yoko Nishii

Autor/ica
Objavljeno: 21 rujna, 2015

yoko_nishii1

Sutra u 20 sati, poslije večernje svete mise, u crkvi Čudotovrne Gospe Sinjske koncert će održati poznata japanska pijanistica Yoko Nishii.

Povodom 130. obljetnice rođenja Dore Pejačević, ova japanska umjetnica na dvostruki CD album snimila je njen cjelokupni glasovirski opus. Među brojnim gradovima i mjestima u Hrvatskoj, čast da ugosti Yoko Nishii imat će i Sinj, i to sutra od 20 sati. U razgovoru s prof. fra Blažom Toplakom doznali smo kako nije slučajno za koncert odabran baš 22. rujna.

‘U godini smo kada smo proslavili velike jubileje 300. godina od velike pobjede Sinjana nad Osmanlijama uz Gospin zagovor i 300-tu Alku, a ovim koncertom počinjemo jednogodišnji program za veliki jubilej kojega ćemo proslaviti upravo 22. rujna iduće 2016. godine. Naime, nakon velike pobjede nad Osmanlijama, zapovjednik grada Zorzi Baldi predložio je vojnicima da daju dobrovoljne priloge kako bi se na određen način zahvalili Gospi. Sakupljeno je 80 zlatnika i u Veneciji je izrađena kruna za Gospinu sliku koju je 22. rujna 1716. blagoslovio tadašnji splitski biskup Kupili’, kazao je fra Blaž Toplak.

Fra Blaž Toplak nadalje ističe kako su, zahvaljujući svojim prijateljima, u sinjskom Svetištu uspjeli organizirati da upravo 22. rujna u sinjskoj crkvi nastupi sjajna japanska pijanistica Yoko Nishii. Koncert će se održati poslije večernje svete mise koju će predvoditi gvardijan fra Petar Klapež, a uveličat će ju župski zbor pod ravnanjem fra Jure Župića i č. s. Jelene Mijić.

‘Vjerujem kako će brojni Sinjani doći na ovaj kulturni događaj koji se upriličuje poslije svete mise. Inače, večernje mise služe se od 18 sati, a za ovu prigodnu misa će biti sat poslije. Odmah po završetku, od 20 sati uslijedit će koncert Yoko Nashii’, kazao je fra Blaž Toplak, ističući kako je za ovaj koncert klavir osiguran kod obitelji Romac.

yoko_nishii2

ferata@ferata.hr
0997370409
Na vrh