Jadrantrans

Sinj: Na Sajmu pršuta radionica ‘Ruralna akcija za inovativno i održivo poduzetništvo mladih’

Autor/ica
Objavljeno: 16 listopada, 2020
radionica foto

Uz izložbeno-prodajni dio svake godine na Nacionalnom sajmu pršuta koji se održava u Sinju organizira se zanimljiv edukativni program. Tako će biti i na ovom 15. po redu sajmu koji se održava danas i sutra u hotelu Alkar.

Najzanimljivija radionica je ona koja je namijenjena mladima, u okviru projekta  RAISE Youth – Rural Action for Innovative and Sustainable Entrepreneurship for Youth’  (Ruralna akcija za inovativno i održivo poduzetništvo mladih).

Riječ je o projektu koji je sufinanciran kroz Fondove Kraljevine Norveške i Europskog gospodarskog prostora te traje 40 mjeseci, odnosno do kraja 2021. Nositelj projekta je udruga GTF – Inicijativa za održivi rast iz Zagreba, a osim u Hrvatskoj projekt se provodi u Bugarskoj, Rumunjskoj i Španjolskoj. kazala je Mary Ann Cipetić Rukavina koordinatorica inicijative i čelnica radionice,

‘Projekt se hvata u koštac s nepostojećim tržištem rada za mlade iz ruralnih područja kroz socijalne inovacije koje uključuju sinergiju između održive poljoprivrede, turizma i digitalnih tehnologija. Pored Norveške, u organizaciju i financiranje projekta dijelom još sudjeluju i Island i Linhenštajn’, kazala je Mary Ann Cipetić Rukavina, koordinatorica inicijative i voditeljica radionice.

Projekt se već godinu dana aktivno provodi na području Like, gdje je obuhvaćeno 200 mladih nezaposlenih osoba od kojih se njih 35 uključilo u program razvoja poduzetništva.

‘Na putu od ideje do razvoja uspješne poduzetničke priče zainteresirane mlade vode stručnjaci iz područja poljoprivrede, ruralnog turizma, tradicijskih zanata i poduzetništva općenito. Jedan dio njih bit će i na ovoj prvoj radionici za šire područje cetinskog kraja, jer nakon tih pozitivnih primjera idemo i u ovaj,  još jedan ruralni dio Hrvatske’, kazala je Mary Ann Cipetić Rukavina.

Cipetić Rukavima istaknula je da na području Sinja i Cetinske krajine, kao vanjski suradnik na projektu vodeću ulogu ima Poduzetnički centar Sinj, na čelu s direktoricom Anom Barać.

‘Pored ove početne radionice, u narednim mjesecima u Sinju će se organizirati ciklus radionica razvoja poduzetništva, predinkubacije i inkubacije, na koje su pozvane sve zainteresirane mlade nezaposlene osobe. Na Sajmu pršuta imamo i svoj štand na kojem će se moći dobiti sve informacije, kao i promotivni materijal za ovaj projekt’, dodala je Mary Ann Cipetić Rukavina,pozivajući mlade nezaposlene osobe do 30 godina da dođu na radionicu sutra u 10 sati u hotel Alkar.

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh