dani sv mihovila
Magazin Dugopolje

Sinj: Obilježen Dan Državnosti i Dan branitelja Sinja i Cetinske krajine

Autor/ica
Objavljeno: 30 svibnja, 2023
dan drzavnosti

U organizaciji HVIDR-a Sinj i Koordinacije braniteljskih udruga proizišlih iz Domovinskog rata s područja Sinja i cetinskog kraja u Sinju je danas obilježen Dan Hrvatske državnosti i Dan branitelja Sinja i Cetinske krajine.

Program je počeo u 9 sati polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomenika ratnom ministru obrane Gojku Šušku na istoimenom gradskom trgu. Vijence i svijeće položili su predstavnici Udruge roditelja i udovica poginulih branitelja Domovinskog rata Sinja i Cetinske krajine zajedno s gradonačelnikom Sinja i saborskim zastupnikom Mirom Buljem, predstavnici Ministarstva branitelja na čelu s državnim tajnikom Darkom Nekićem zajedno s predstavnicima Koordinacije braniteljskih udruga i HVIDR-om Sinj na čelu s predsjednikom Draženom Pavlovićem, predstavnici Županije splitsko-dalmatinske na čelu sa županom Blaženkom Bobanom i pročelnikom UO za hrvatske branitelje Damirom Gabrićem, izaslanik predsjednika Zajednice branitelja Gojko Šušak generala Miljenka Filipovića, pukovnik Marko Vukasović i predsjednik Zajednice branitelja Gojko Šušak SDŽ satnik Dragan Maretić, zatim predstavnici gradova i općina Cetinske krajine, VAD-a i udrug proisteklih iz Domovinskog rata među kojima su bili i predstavnici Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO iz Širokog Brijega na čelu s ratnim ministrrom obrane HR Herceg-Bosne Vladom Šoljićem. Molitvu odriješenja predvodio je fra Ivan Čikara, župni vikar Župe Gospe Sinsjke.

Središnji dio programa održan je u Spomen parku hrvatskih branitelja Domovinskog rata, polaganjem vijenaca i svijeća pred Spomenikom poginulih branitelja, uz pratnju Gradske glazbe Sinj. Nakon minute šutnje i intoniranja Himne za sve stradalnike Domovinskog rata, sinjski župnik fra Antonio Mravak izmolio je molitvu odrješenja.

Vijenci i svijeće potom su položeni i ispred biste prvog predsjednika RH, dr Franje Tuđmana na istoimenom gradskom trgu.

Svetu misu zahvalnicu za Domovinu i sve poginule i preminule hrvatske branitelje u crkvi Gospe Sinjske služio je župnik fra Antonio Mravak.

U okviru obilježavanja Dana branitelja Sinja i cetinskog kraja, obilježavanja Dana branitelja Splita, Solina i Dana Državnosti, pod pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja i Splitsko-dalmatinske županije, na terenima ŠRC 104 Dalmatinca u Turjacima od 12 sati održat će se 25. Memorijal Gojko Šušak, povodom 25 obljetnice smrti ratnog ministra obrane RH. Organizatori turnira u balotama i kartama su HVIDR-a Sinj, UHBDDR Split, UHDDR Solin, ZB HDZ-a Gojko Šušak – GŠ SDŽ i drugih stradalničkih i braniteljskih udruga s područja SDŽ i Hrvatske.

ferata@ferata.hr
0997370409