fruhwald
otvorena vrata

Sinj: Obilježen Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Autor/ica
Objavljeno: 21 rujna, 2020
akcija srma policija

Na sinjskoj Pijaci Udruga Srma danas je provela javnu akciju podjele letaka povodom Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, koji se obilježava sutra, 22. rujna.

Akcija je provedena u suradnji s Odjelom prevencije Policijske uprave Splitsko-dalmatinske i Policijskom stanicom Sinj, a njen cilj je prevencija i smanjenje nasilja u društvu.

‘Cilj nam je da kroz ove naše informativne letke još više podignemo svijest o neprihvatljivosti nasilja u društvu, u obitelji, u bilo kojem obliku i među bilo kojom skupinom građana. Cilj je da žrtva ne bude nitko i da nasilje pokušamo svesti na što je moguće manju mjeru’, kazala je predsjednica Srme Snježanka Jadrijević.

Vjera Malbaša, policijska službenica iz Odjela prevencije Policijske uprave Splitsko-dalmatinske kazala je kako je žena najviše zlostavljana u okviru svoje obitelji. Dodala je kako se statistike i brojke se mijenjaju, a u posljednje vrijeme zabilježen je blagi pad lakših oblika nasilja nad ženama, tzv. prekršaja iz Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji. Nažalost, teži oblici nasilja u obitelji – kaznena djela nasilja u obitelji, povreda djetetovih prava, prijetnje, teške tjelesne ozljede, lakše tjelesne ozljede i nametljivo ponašanje je u porastu, kako na području PP Sinj, tako i na području cijele PU splitsko-dalmatinske.

‘Na području PP Sinj je gotovo tri puta više kaznenih djela iz oblasti Kazneno-pravne zaštite djece i obitelji. Za prvih 6 mjeseci ove godine imamo 45 kaznenih djela, što je 281 posto više nego u prvih šest mjeseci prošle godine kada je zabilježeno 16 kaznenih djela iz ove oblasti. Na razini PU splitsko-dalmatinske, u 6 mjeseci ove godine bilježimo porast od čak preko 70 posto kaznenih djela iz oblasti Kazneno-pravne zaštite djece i obitelji. U polugodištu prošle godine imali smo 290 kaznenih djela, a u istom period ove godine imamo 497 kaznenih djela’, kazala je Malbaša.

Dodajmo kako je Udruga Srma jučer obilježila i Međunarodni dan bez automobila. Ovaj dan obilježen je vožnjom biciklom i šetnjom od zemljanog parkinga kod autobusnog kolodvora do Piketa, u kojoj su sudjelovali članovi Biciklističke udruge Vlaji i drugi građani promovirali su zdrave stilove života.

‘Na taj način obilježili smo ono što naši sugrađani i inače rado čine. Znamo kako je svake nedjelje ova naša ulica Put Piketa dupkom puna šetača i biciklista, što nas jako raduje’, kazala je Snježanka Jadrijević.

Obje akcije provedene su u okviru projekta VOZARA – Volonteri za razvoj Lokalnog volonterskog centra Sinj Udruge Srma, a kojega financira Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

akcija srma policija
Print Friendly, PDF & Email

Na vrh