Sinj: Počelo testiranje maturanata na koronavirus

Autor/ica
Objavljeno: 20 siječnja, 2021
testiranje skola

U Splitsko-dalmatinskoj županiji počelo je  testiranje 1.500 maturanata na koronavirus. Testiranje se odrađuje  brzim antigenskim testovima, a na taj način bit će provjereno stanje te populacije nakon praznika.

Među odabranim školama u prvom valu testiranja su i srednje škole s područja Sinja. Danas je testiranje provedeno u SSS Bana Josipa Jelačića, a sutra 21. siječnja antigentsko testiranje bit će za maturante Gimnazije Dinka Šimunovića.

Prvo ovakvo testiranje u Sinju danas su provodile specijalizantica školske medicine Nikolina Čović dr. med. i medicinska sestra Renata Balajić iz liječničkog tima školske medicine dr. Ivne Tomašević Runje.

‘Nakon što testiramo maturante, ovisno o rezultatima, vidjet ćemo što ćemo dalje napraviti. Uglavnom, ako budemo imali pozitivne nalaze, učenike ćemo uputiti na daljnje PCR testiranje. Prije samog testiranja objasnili smo svim maturantima način i cilj testiranja, odnosno da se radi o uzimanju brisu nosa, a ne vađenju krvi kako su neki mislili. Nakon toga i oni koji su bili u dilemi testirat sei ili ne pristupili su testiranju. Cilj testiranja svakako je preventivno djelovati na zaštitu zdravlja samih učenika, ali i svih u školi i njihovih obitelji’, staknula je Nikolina Čović, dodajući kako su se testirali i prosvjetni djelatnici koji su danas bili u učionicama, odnosno koji su radili u nastavi.

Maturanti Antonia Bulić i Mateo Bogdan kazali su kako nije bilo nikakvih problema u ovom brzom testiranju.

‘Malo je bilo nelagode, ali ništa strašno. Željeli smo se testirati kako bismo vidjeli jesmo li imali koronu ili je sada prisutna kod nas. Najbitnije je vidjeti kakvo nam je zdravlje,želimo zaštiti sebe, svoje kolege i naše ukućune, posebno one starije populacije. Pozivamo sve koji će imati prigodu da se testiraju’, kazali su Bulić i Bogdan.

Punoljetni maturanti sami su donosili odluke hoće li se testirati, a oni koji su maloljetni za testiranje su trebali donijeti potvrdu od roditelja.

testiranje skola

Ravnatelj škole Stipe Ivišić kazao nam je kako je za školu osigurano 150 antigentskih testova. Dio se realizirao danas, a drugi dio testiranja odradit će uskoro, jer dio maturanata trenutno provodi nastavu online.

‘Danas je  testiranju pristupilo 53 maturanata, 9 profesora i jedna djelatnica pomoćnog osoblja. Znači, ukupno su testirane 62 osobe i svi su imali negativan test. Cijeli postupak današnjeg testiranja protekao je uredno i bez problema, od upoznavanja maturanata s postupkom testiranja, kao i samo testiranje. Zahvaljujem svim maturantima i osoblju koje se testiralo, a na poseban način medicinskom osoblju koje je provelo testiranje’, kazao je ravnatelj Ivišić.

Podsjetimo, na području Splitsko-dalmatinske županije je oko 4 tisuće maturanata, a u ovoj prvoj fazi testiranja koja se provodi ovaj tjedan testirat će se oko 1.500 maturanata.

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh