fruhwald

Sinj: Sastanak s jednom od vodećih hrvatskih tvrtki Ericsson Nikola Tesla

Autor/ica
Objavljeno: 23 srpnja, 2021
ericc

Gradonačelnik Sinja Miro Bulj sa suradnicima, predstavnicima tvrtke ‘Vodovod i odvodnja Cetinske krajine d.o.o’ održao je radni sastanak s jednom od vodećih hrvatskih tvrtki Ericsson Nikola Tesla, s kojom će Grad Sinj u suradnji sa Sveučilištem u Splitu razvijati suradnju u očuvanju okoliša, održivog razvoja, kvalitete vode rijeke Cetine, razvoja modernog obrazovanja i inovacija u području digitalne poljoprivrede.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici Sveučilišta u Splitu koji su važan partner Gradu Sinju i Ericssonu Nikola Tesla.

Tijekom sastanka, gradonačelnik Bulj istaknuo je važnost očuvanja okoliša i prirodnih resursa te kontinuiranog poticanje održivog razvoja temeljenog na znanju sa svrhom iskoristivosti prirodnih resursa u korist boljeg života i novih radnih mjesta građana Sinja.

ericc

Na sastanku je dogovorena suradnja na tri važne teme od zajedničkog interesa: Ericsson Nikola Tesla s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo i tvrtkama Telemetris i Gauss provodi odobreni EU projekt ‘WaterQ – digitalna transformacija praćenja kvalitete vode’ ukupne vrijednosti 16,4 milijuna kuna u koji će uključiti i Grad Sinj te ‘Vodovod i čistoću Cetinske krajine’ sa svrhom kontrole vode za piće primjenom najmodernijih tehnologija. O detaljima projekta i ove suradnje gradonačelnik Bulj izvijestit će uskoro i načelnike i gradonačelnike drugih općina Cetinske krajine te ih pozvati na suradnju na ovom projektu.

Dogovorena je i suradnja Grada Sinja i tvrtke u praćenje zdravlja vodenih ekosustava rijeke Cetine i njenih pritoka – kvaliteta površinskih voda (rijeke, potoci, jezera….) o kojoj će gradonačelnik Bulj izvijestiti sve gradonačelnike i načelnike gradova i općina koje u Dalmaciji od Vrlike do Hvara piju vodu iz rijeke Cetine.

Ericsson Nikola Tesla sa svojim ekspertima uključit će se s Gradom Sinjem i Sveučilištem u Splitu u razvoj budućeg Inovacijskog centra za digitalnu poljoprivredu sa sjedištem u Sinju te u razvoj modernih obrazovnih programa primjene ICT tehnologija u razvoju moderne poljoprivrede.

Ova inicijativa bit će zamašnjak gospodarskim aktivnostima u ovom području te će u budućnosti otvoriti mogućnosti nastanka novih start-up tvrtki.

Sastanak je zaključen s jasnom vizijom i hodogramom budućih aktivnosti od zajedničkog interesa koji će uključivati i buduću prijavu sve tri institucije i na EU projekte. Grad Sinj ovom suradnjom svrstava se u sam vrh inicijativa za razvoj Hrvatskoj prijeko potrebne digitalizacije i modernizacije poljoprivrede i očuvanja okoliša.

erric
Print Friendly, PDF & Email

Na vrh