Banner CORE HIT RADIO

Sinjani i ove godine na manifestaciji u Stanišiću ‘Rado Hrvat ikavicu zbori’

Autor/ica
Objavljeno: 24 studenoga, 2016
stanisic

U vojvođanskom mjestu Stanišić ovoga vikenda, od 25. do 27. studenog, održava se tradicionalna manifestacija ‘Rado Hrvat ikavicu zbori’.

Na ovoj manifestaciji, drugu godinu zaredom, sudjelovat će i predstavnici grada Sinja.

‘Želimo se još intenzivnije povezati s našim Hrvatima u ovom mjestu, gdje su se iz naših krajeva mnogi odselili u poznatoj kolonizaciji nakon Drugog svjetskog rata. Prošle godine obilježena je 70 godina od kolonizacije Hrvata u ovo vojvođansko mjesto. Mi smo kao KUS uspostavili suradnju s HKUD Vladimir Nazor iz Stanišića i oni su bili naši gosti za vrijeme ovogodišnjih alkarskih svečanosti’, kazao je Vitomir Perić, v. d. ravnatelja KUS-a.

Istaknuo je kako će se Sinjani na ovogodišnjoj manifestaciji predstaviti sadržajnim programom.

‘U dogovoru s našom likovnom udrugom ‘Signum Art’ i njenim voditeljem Davorom Ivkovićem odabrali smo 19 djela naših likovnih stvaratelja, 13 slika i 6 skulptura koje ćemo za vrijeme boravka u Stanišiću postaviti u izložbenom prostoru u Mađarskom domu’, kazao je Perić, istaknuvši kako će on u večeri poezije kazivati pjesme Marije Librenjak iz Karakašice.

Sinjani će sudjelovati i u stručnom predavanju o ikavici gdje će predstaviti knjigu ‘Sinjanje: riči-izreke-poslovice-ricete’ te na predstavljanju znanstveno-istraživačkih radova na temu povezanosti Cetinske krajine i Vojvodine.

U folklornom dijelu programa mladi pjevači rere, Teo Poljak i Stipe Sablić, predstavit će se tradicijskim pjevanjem cetinskog kraja. U sklopu manifestacije predsjednik Udruge umirovljenika Sinj, Petar Perajica, domaćinima će predstaviti aktivnosti te plan i program rada sinjskih umirovljenika.

U ime sinjske gradske vlasti na manifestaciji će sudjelovati Stipan Samardžić.

Po povratku u Hrvatsku Sinjani će posjetiti Vukovar, gdje će na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata položiti vijenac i zapaliti svijeće.

ferata@ferata.hr
0997370409
Na vrh