Sjećanje na ratnog ministra obrane Gojka Šuška

Autor/ica
Objavljeno: 3 svibnja, 2021

Prije 23 godine na današnji dan, 3. svibnja 1998. godine preminuo je ratni ministar obrane RH i počasni građanin Grada Sinja Gojko Šušak.

Gojko Šušak bio je jedan od najbližih suradnika prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana. Rođen je u Širokom Brijegu 16. ožujka 1945. godine, a preminuo u Zagrebu 3. svibnja 1998. godine. Po povratku iz emigracije iz Kanade u Vladi RH obnašao je značajne dužnosti, između ostalog bio je ministar iseljeništva i ratni ministar obrane. Tijekom njegovog političkog djelovanja krasile su odriješiti i kratki govori. Jedan takav zbio se na Alkarskom trkalištu 1994. godine. Naime, te godine bio je u ulozi izaslanika predsjednika RH Franje Tuđmana, pokrovitelja Alke, gdje je obećao kako za iduću Alku 1995. godine neće biti neprijateljskih topova okrenutih prema Sinju, a sama će se Alka održati u središtu potpuno oslobođene Cetinske krajine.

Uistinu, tako je i bilo. Ove riječi i obećanje ministra Gojka Šuška ostvarilo se godinu dana poslije, nakon vojno-redarstvene operacije Oluje. Ta povijesna Alka održana je 27. kolovoza 1995. godine. Te, za hrvatski narod povijesne 1995. godine, Sinjani su Gojka Šuška, prilikom obilježavanja Dana Grada uoči blagdana Velike Gospe, proglasili počasnim građaninom Sinja.

Ime počasnog građanina Gojka Šuška danas nosi gradski trg na kojemu živi veliki broj hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata.

Kada su u pitanju Sinj, Cetinski kraj, Sinjska alka ministar Šušak dao je još jedno obećanje koje je ostvareno. Kao izaslanik predsjednika Republike 1996. godine na 281. Alki, najavio kako će se Sinjska Alka otrčati u slobodnom Vukovaru. Taj povijesni trenutak dogodio se 6. svibnja 2017. godine, kada je u Vukovaru održana Svečana alka u čast svih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata.

Print Friendly, PDF & Email

Na vrh