Advent Sinj
ogrijevno bukovo drvo X

Slobodna objavila nove informacije o prodaji Ređije

Autor/ica
Objavljeno: 14 studenoga, 2023
redjija

Nakon što je otvorila temu o prodaji Ređije – Miro Bulj prijavljen USKOK-u zbog prodaje ogromnog kompleksa za sitne pare moćnom poduzetniku, jedna stvar upada u oči, koju su obradili Hit radio i Ferata – Slobodna o prijavi protiv Mira Bulja i Bulj o anonimnoj kaznenoj prijavi, Slobodna Dalmacija danas je objavila dva nova članka na ovu temu – Moćni splitski poduzetnik odriješio kesu i kupio vrhunski kompleks u srcu grada; mogao je to napraviti i – Miro Bulj!? i Laže li Miro Bulj cjelokupnu javnost oko posla s velikim kompleksom čiji je vlasnik postao moćni splitski poduzetnik?

U tekstovima koje potpisuje novinar Toni Paštar između ostaloga se navodi:

Novi vlasnik Ređije je obrt ‘MEL – Jakov Lovrić’, s prijavljenom službenom adresom u Splitu, iza kojeg stoji Jakov Lovrić, uspješni poduzetnik s razgranatim poslom u više djelatnosti u Hrvacama i drugim mjestima u Dalmaciji, široj javnosti ponajprije poznat po Mesnoj industriji “Lovrić” (MEL).

Grad Sinj nije bio isključen iz kupoprodajnog procesa kako je to prije nekoliko dana javno tvrdio njegov prvi čovjek Miro Bulj.

Lovrićev obrt izabran je i kupoprodajni ugovor zaključen 1. prosinca 2022. godine. Odabrani kupac zatražio je sastanak s gradonačelnikom na kojem su poduzetnik i njegovi suradnici prezentirali Bulju svoj poslovni plan, ideju što namjeravaju s cijelim kompleksom.

Osim gradonačelnika tu su bili odvjetnik koji najčešće zastupa Grad, lokalni vijećnik s višedesetljetnim pravnim iskustvom, gradonačelnikova savjetnica, pročelnica za prostorno uređenje… Nakon svega je novi vlasnik kazao da ne želi dolaziti u ‘neprijateljsko okruženje’ pa je u tom kontekstu ponudio sinjskom čelništvu da im ustupi vlasništvo nad Ređijom pod istim uvjetima pod kojim ga je stekao.

Miro Bulj u ponedjeljak je Slobodnoj potvrdio da je sa suradnicima razgovarao s ‘Eurovibom’, odnosno predstavnicima ‘Fortenova Grupe’ kao i da je novi vlasnik njemu i suradnicima prezentirao što s Ređijom planira napraviti. Iznos koji je bivši vlasnik tražio za Ređiju, ustvrdio je gradonačelnik, za Sinj je bio – neprihvatljiv.

Novi vlasnik Lovrić za Ređiju je platio 1,62 milijuna eura. To je podatak koji je Slobodna dobila od samoga obrtnika koji još ne želi opširnije govoriti o svom najnovijem poduzetničkom potezu, jer je angažirao skupinu stručnjaka koji njegovu ideju još nisu u potpunosti artikulirali da bi se javnosti mogla predočiti u svojoj punini.

‘Fortenova’ grupa i ‘Konzum’ su 31. siječnja 2022. ponovno poslali dopis prema Gradu, Županiji i Republici Hrvatskoj da se očituju u vezi prava prvokupa.

Grad je dopis zaprimio 2. veljače 2022., ali ni Grad ni Županija ni država nisu se očitovali u vezi prava prvokupa. Time su se stekli uvjeti za prodaju nekretnina zainteresiranom kupcu te je kupoprodajni ugovor zaključen 1. prosinca 2022. godine, znatno poslije zakonske obveze za očitovanje vezano za pravo prvokupa.

S obzirom na izjave gradonačelnika Mira Bulja, a vezano uz njegova saznanja o kupoprodaji, iz ‘Fortenove’ ističu i nekoliko činjenica vezanih uz kronologiju, a koje nisu navedene.

Gradonačelnik Bulj je 14. siječnja 2022. na adresu ‘Fortenova grupe’ uputio pismo namjere Grada ‘za kupnju četiri od strane ‘Eurovibe’ ranije ponuđenih zgrada i dio još jedne te je prvi čovjek Sinja od krovne kompanije tražio razgovor na tu temu.

Dodatno, gospodin Bulj je rekao da ‘Fortenova’ nije odgovorila na njegov zahtjev’. Točno je, međutim, da je gospodin Bulj sudjelovao na dva sastanka na kojima mu je prezentirana namjera prodaje te je ujedno i usmeno informiran o poslanim dopisima vezanim uz očitovanje o pravu prvokupa.

Osim što je predstavnik kupca, u Gradu, gospodinu Bulju i njegovim suradnicima prezentirao projekt i namjenu, gospodin Bulj je osobno, 3. veljače 2022., dakle odmah dan kasnije nakon što je u gradskoj upravi zaprimljena druga ponuda za prvokup, vezano uz temu kupoprodaje bio i na sastanku u ‘Konzumu’ u Zagrebu.

Uz to što je na sastanku htio saznati tko je zainteresirani kupac, gospodin Bulj je zatražio pregled nekretnina prema Geoportalu, a što mu je u korespodenciji elektroničkom poštom poslano istoga dana. Nakon toga gospodin Bulj se više nije javljao ‘Fortenova grupi’.

ferata@ferata.hr
0997370409