svabo

Srma obilježila Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Autor/ica
Objavljeno: 21 rujna, 2021
IMG

Udruga Srma u suradnji s volonterima i članovima Centra ‘Juraj Bonaći’ danas je na sinjskoj Pijaci provela akciju Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

Tijekom akcije dijelili su informativne letke o projektima koje Srma trenutno provodi, ali letak sa službenim podacima Policijske postaje Sinj o učestalosti te prekršajnim i kaznenim prijavama nasilja u obitelji koje su zabilježene u PP Sinj u prošloj godini.

‘Ne možemo reći da se nasilje smanjuje, ali možemo reći da smo postali senzibilni na pojavu nasilja u obitelji i da možda na taj način naši sugrađani sve više prijavljuju nasilje. Kako već dugi niz godina u 11. mjesecu provodimo akciju Dosta je! Neću nasilje!, malo pratimo trendove pojave nasilja u društvu i uočavamo da ima sve više i žrtava muškaraca koji prijavljuju nasilje, što prije nije bio slučaj, pa tako bilježimo porast nasilja u društvu gdje imamo oba počinitelja muškarca. Ali, i dalje je omjer nasilnika kod najtežih kaznenih djela otprilike 1:10. Dakle, 9 počinitelja najtežih kaznenih djela su muškarci, a jedan je žena’, kazala je predsjednica Srme Snježanka Jadrijević.

Jadrijević dodaje kako je cilj ove akcije potaknuti sugrađane na promišljanje o tome kakvo se sve nasilje javlja u društvu i obitelji, od sitnih verbalnih sukoba do teških fizičkih nasilja. Važno je, kaže Jadrijević, osvijestiti kako se može prevenirati konflikte i nasilje.

‘Željeli bismo da naši sugrađani malo više promišljaju o tome na koje načine se može prevenirati konflikte i nasilje, kako možemo reagirati, kako postupati i kako razgovarati i kako prevenirati pojavu konfliktnih i nasilničkih situacija u društvu i obitelji. Svatko može doprinijeti nekim svojim stišavanjem neke konfliktne situacije da ona ne bi prešla u nasilnički čin.’

IMG
Print Friendly, PDF & Email

Na vrh