miro bulj
hdz banner
sdp

Stipe Ančić: Zatražite odobrenje za paljenje vatre na otvorenom

Autor/ica
Objavljeno: 24 veljače, 2021
pozar jvp sinj

Dolaskom proljeća i lijepog vremena, započinje sezona čišćenja poljoprivrednih i drugih površina, poput vrtova i okućnica, prilikom čega građani spaljuju biljni i drugi gorivi otpad na otvorenom prostoru, čime se povećava opasnost od nekontroliranog širenja požara na otvorenom.

Ovi požari uz izazivanje štete u prirodi, troše i značajne resurse vatrogasnih postrojbi te predstavljaju opasnost za građane.

Zbog paljenja korova na otvorenom jučer su vatrogasci JVP Sinj gasili jedan, a danas dva požara u Cetinskoj krajini pa smo kontaktirali zapovjednika JVP Sinj Stipu Ančića koji je pozvao sve građane koji namjeravaju paliti vatru na otvorenom da se jave vatrogascima:

‘ Bez obzira na to što je zakonom propisano da se vatra na otvorenom može paliti do 01. svibnja nužno je prije nego što naši sugrađani krenu paliti korov da se jave vatrogascima koji će im izdati odobrenje za paljenje vatre na otvorenom’, rekao je Ančić i napomenuo kako su kazne za paljenje vatre bez odobrenja vrlo visoke.

Novčanom kaznom u iznosu od 15.000,00 do 150.000,00 kuna ili kaznom zatvora do 60 dana kaznit će se za prekršaj fizička osoba koja izazove požar. Osoba koja izazove požar iz nehaja kaznit će se za prekršaj novčanom kaznom od 2.000,00 kn do 15.000,00 kn. Nepromišljenim spaljivanjem može se počiniti i kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine za što se može izreći kazna zatvora do tri godina, ako je djelo počinjeno iz nehaja. Ako je djelo počinjeno s namjerom, propisana je kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina, ovisno o posljedicama.

Vatrogasni zapovjednik naglasio je građanima da nakon uočavanja požara odmah nazovu vatrogasce na broj 193 ili JVP Sinj 021/ 821-110, Centar 112 ili Policiju na 192.

Print Friendly, PDF & Email

Na vrh