ZAUVIJEK OKRUNJENA
HEP x Hrvatska RGB
sponzor alke semafor

Stipe Sikirica ogorčen zbog načina restauracije ‘Spomenika alkaru’

Autor/ica
Objavljeno: 19 veljače, 2021
alkar

Uoči početka radova na platou kod ‘Spomenika alkaru’ na Alkarskom trkalištu kontaktirao nas je prijatelj Stipe SikiriceIvo Delonga koji u svom dopisu ‘Ferati’ tvrdi kako s kiparom Stipom Sikiricom u svezi čišćenja njegovog kipa i uređenja okoliša nitko nije razgovarao.

Odmah smo kontaktirali Galeriju Sikirica i samog umjetnika koji su nam potvrdili tu informaciju.

Akademski umjetnik Stipe Sikirica kaže kako ga nitko nije kontaktirao kao da je u paklu već 100 godina.

‘Ja mogu biti uvrijeđen što me nisu kontaktirali, ali kao umjetnik mogu tražiti da me kontaktiraju. Smatram ovo nepoštivanjem kako djela tako i umjetnika. Dozvolit ću sebi da kažem kako je spomenik prvi identitet Sinja i ako ga oni tako ne tretiraju nedostatak je u njima, a ne u mom djelu. Ovo je jedno od najznačajnijih djela posljednjih 50 godina u Europi. Ovo je spomenik koji ima svoj identitet i personalnost, a to mi je i bio cilj kad sam ga radio. Nesreća je u tome što ljudi ne razumiju kako bi i na svakoj Alci trebao biti naglašen spomenik jer Sinj nikada neće biti uvažen kao grad ako ne publicira dobro poznate građevine u svom gradu. Nažalost, na ovaj način, Sinj će ostati u zavjetrini i to će uvijek biti vlaška posla. Pristupao sam Alki i ovom spomeniku kao nacionalnom brendu kad sam ga postavljao. S mukom smo ga postavljali. Imao sam sreću da su sa mnom tada bili uvaženi Sinjani tog doba.
Nitko me nije kontaktirao ni kada se restaurirao spomenik. Vidio sam samo na fotografijama kako je restauriran i mogu reći kako je riječ o diletantskoj restauraciji. Na spomeniku je bilo rana od gelera, ali i pukotina koje su nastale od hladnoće i vrućine. To je trebalo biti stručno zavareno, a ne koristiti smole i boju. Restaurirati ovaj spomenik može samo onaj koji zna lijev. Čovjek koji je to znao poslao je i ponudu, ali ne znam što je s njom bilo. Moglo me se bar pitati za mišljenje’, rekao je Stipe Sikirica koji je zaključio kako bi zbog ovoga volio da je bar 20 godina pod ledinom.

alkar
Dragana Modrić, voditeljica Galerije Sikirica kaže kako se radi o javnoj skulpturi koja ima vrlo važnu ambijentalnu i urbanističku vrijednost koja definira javni prostor grada.

‘Iako nije zakonska obaveza, u maniri dobrog gospodara, bilo bi pristojno konzultirati živućeg umjetnika’, rekla nam je Modrić i potvrdila kako ni nju nije nitko kontaktirao oko radova na Biljegu.

Nazvali smo i gradonačelnicu Grada Sinja Kristinu Križanac koja nam se nije javila na telefon.

Postavlja se pitanje jesu li Sinjani nakon ovoliko, nedvojbeno nemoralnih, propusta po pitanju ovog rođenog Triljanina, umjetnika koji je ‘isklesao’ povijest Sinja vrijedni cijelog opusa koje im je ostavio. S druge strane, Sikirica još uvijek očekuje da se u Šujića kući napravi dostojna Galerija u kojoj bi se čuvala i izlagala njegova djela.

biljeg alkar
Print Friendly, PDF & Email

Na vrh