semafor
HEP kultura Alkar
extrametal banner
baner čovo

Studenti Cetinske krajine posjetili Hrvate u Vojvodini

Autor/ica
Objavljeno: 25 ožujka, 2014
studenti_ck01

Izvor: Udruga ‘Studenti Cetinske krajine’

Tridesetak članova udruge Studenti Cetinske krajine protekli vikend je posjetilo Hrvate koji žive na području Novog Sada i Subotice. Domaćini na ovom putovanju mladim cetinjanima bili su prijatelji iz Hrvatskog nacinonalnog vijeća u RS.

U Novom Sadu, studenti su posjetili katedralu Imena Marijina, Petrovaradinsku tvrđavu i rodnu kuću bana Josipa Jelačića te ostale znamenitosti. U Subotici su posjetili Gradsku kuću(zgrada gradske uprave) katedralu i uži centar grada.

Poseban prijem za naše studente organiziran je u Subotici u prostorijama HNV-a. Tamo im se obratio predsjednik Slaven Bačić i ukazao na poteškoće s kojima se susreće  hrvatsko stanovništvo na prostoru Vojvodine u ostvarivanju osnovnih ljudskih prava koja im zakoni Srbije jamče ali vlasti se jednostavno ne pridržavaju zakona koje su sami donijeli. Predsjednik HNV-a s posebnim pijetetom se prisjetio čovjeka koji je jako puno napravio za vojvođanske Hrvate,  pokojnog  Duje Runje, rođenog Sinjanina koji je obnašao niz važnih dužnosti u najbitinijim hrvatskim kulturnim i političkim institucijama u Vojvodini. Studenti su se zahvalili na prijemu te istaknuli važnost upoznavanja budućeg akademskog naraštaja u Republici Hrvatskoj s kulturnim vrednotama koje su nam na području susjednih država ostavili upravo Hrvati.

studenti_ck02
Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh