trilj
vrlika
baner donlic

‘Susret s motociklistima 2022.’ u TIŠ Ruđera Boškovića u Sinju

Autor/ica
Objavljeno: 25 svibnja, 2022
tis motocikli

U prostorijama Tehničke i industrijske škole Ruđera Boškovića u Sinju jučer je održana preventivno-edukativna radionica ‘Susret s motociklistima 2022.’.

Radionicu su organizirali strukovni nastavnici iz Sektora prometa i logistike Ante Vučković i Ivo Vukasović Lončar uz podršku kolege Ivana Radmana te djelatnika Odjela prometne policije PP Sinj.

Sudjelovanjem u ovom projektu TIŠ Ruđera Boškovića u Sinju uključila se u provođenje Nacionalnog plana sigurnosti cestovnog prometa s ciljem podizanja razine edukacije i preventivnog djelovanja na svijest mladih motociklista.

Akciji su se odazvali i građani koji imaju značajno iskustvo u svijetu motociklizma te djelatnici PP Sinj. Kao gosti-izlagači na radionici su sudjelovali Tomislav Petričević, Boris Bikić, Ante Marunica, Frano Jelović te predstavnici prometne policije Duško Ugrin i Tomislav Mihaljević.

Anonimnom anketom provedeno je istraživanje, kojim se došlo do zaključka da početkom ljetne sezone mnogi učenici kao mladi motociklistiili suvozači sudjeluju u vožnjama na motociklima te da je važno kroz korisne savjete iskusnih vozača utjecati na njihove stavove o upravljanju motociklima. Ovo je bila prilika da ih se upozori na izazove koji im prijete pri ulasku u moto svijet.

Sama radionica provedena je u opuštenoj atmosferi. Gosti su istaknuli nekoliko važnih poruka za mlade motocikliste od kojih se izdvaja poučno izlaganje Borisa o organiziranom putovanju motociklista u velikim u skupinama, zatim o sudjelovanju bikera na humanitarnim akcijama, ali i o najmanjim pogreškama na motoru koje mogu dovesti do gubitka prijatelja.

Tomislav koji je bio sudionik prometne nesreće s teškim ozljedama, prisjetio se tog događaja i teškog oporavka, pri čemuje naglasio da je za uspješno izbjegavanje nastanka prometne nesreće potrebno predviđati reakcije drugih sudionika koji svojom nepažnjom ugrožavaju ostale sudionike te je nadodao da je brzina presudna.

Kako se trebaju ponašati neiskusni motociklisti na moto susretima objasnio je Ante, poznatiji kao Pargi, koji je istaknuo da je najvažnije za vrijeme događanja, koja nekad traju i cijeli vikend, ne napuštati ograđeni prostor, odnosnone izlaziti s motociklima na prometnice.

Detalje, o uvježbavanju na Grobniku, sudjelovanju na brzinskim utrkama i motocrossu podijelio je Frano te je naglasio da motociklizam traži tjelesnu pripremljenost i sportski život, a da vožnja motocikla i konzumacija alkohola ne idu zajedno. Između ostalog osvrnuo se na društvene mreže, kojima mladi posvećuju previše pažnje, te je naglasio da su objave koje prikazuju jurnjavu velikom brzinom i opasno kršenje prometnih propisa većinom objavljene zbog privlačenja pažnje, što bi mladi trebali ignorirati.

Policajac na motoru Tomislav je naglasio da mladi vozači najviše griješe kad se voze u blizini svojih naselja, kada se osjećaju sigurno, dok su pri putovanjima u udaljena mjesta puno više pažljivi. Zatim je ukratko ojasnio kako se postaje policajac na motoru. Ispred prometnog odjela PP Sinj predstavio se policajac Dujo Ugrin, koji je naglasio da je prevencija jako važna zbog porazne statistike prometnih nesreća. Upozorio je na važnost pravilnog korištenja zaštite kacige te da MUP na nacionalnom planu ulaže velike napore zbog smanjenja broja stradavanja motociklista. Također je dodao da podržava ovakve inicijative te da će im se i dalje rado odazvati.

Učenici su poslije izlaganja razgledavali motocikle, fotografirali se i družili s gostima uz osvježavajuće napitke.

Na samom kraju provedena je anketa među učenicima u kojoj su se učenici izjasnili da je na njih najveći dojam među izlagačima ostavio Frano Jelović. Ovim putem se zahvaljujemo svima koji se odazvalite najavljujemo novi susret u sljedećoj školskoj godin

Projekt je odrađen uz logističku potporu ravnateljice Marice Barać i ostalih djelatnika škole.

ferata@ferata.hr
0997370409
Na vrh