semafor
HEP kultura Alkar
extrametal banner
baner čovo

Sve je spremno za 11. ‘Nacionalni sajam pršuta’

Autor/ica
Objavljeno: 26 veljače, 2016

pršuti_3

U organizaciji poduzetničkog centra Sinj, i u suradnji s Gradom Sinjem i Splitsko-dalmatinskom županijom u Hotelu Alkar organiziran je radni sastanak – radionica ‘Senzorska analitika i zaštita autohtonih proizvoda’.

Ova radionica bila je uvod i predradnja za organizaciju 11. ‘Nacionalnog sajma pršuta i trajnih suhomesnatih proizvoda s međunarodnim sudjelovanjem Sinj, 19. – 20. ožujka 2016. godine’. Uz gradonačelnicu Kristinu Križanac na radionici su sudjelovali i članovi stručnog povjerenstva na čelu sa prof. dr. sc. Mirkom Gugićem:

‘Ovo je sastanak panelista koji ocjenjuju kvalitetu pršuta na sinjskom sajmu. Inače, radi se o iznimno stručnim ljudima koji imaju vrlo složen zadatak, a to je da temeljem određenih i strogih parametara ocjene veliki trud proizvođača pršuta. Bila je ovo prilika da u jednom stručnom i kolegijalnom smislu detaljno prođemo, pojasnimo i dopunimo pravilnik o ocjenjivanju pršuta.’

Profesor Gugić dodao je kako je kvaliteta pršuta od prvog do ovog, jedanestog, sajma u velikoj uzlaznoj putanji. Sajam je donio puno u razvoju proizvodnje pršuta, ujednačenosti kvalitete, a da ne govorimo o edukativnim spoznajama koje su pršutari dobili na svim sajmovima koje je organizirao PC Sinj. Uz PC Sinj i Županiju Splitsko-dalmatinsku organizator ove značajne turističko-gastronomske manifestacije je i Grad Sinj.

‘Jedanaesti sajam pršuta je uistinu nešto važno za Sinj i cijeli cetinski kraj i u turističkom i poduzetničkom smislu. Tu će se vidjeti autohtona domaća hrana, vrijednost koju proizvode naši pršutari, što je prepoznala i europska zajednica jer je dalmatinski pršut zaštićen europskom oznakom zemljopisnog podrijetla. To je i mjesto okupljanja, ljudi njihovih proizvoda, običaja i naše tradicije,’ kazala je gradonačelnica Sinja Kristina Križanac.

Uz predstavnike medija, u svojim živopisnim odorama u radionici su sudjelovali i članovi Udruge za očuvanje baštine cetinskog kraja, koji su pripremili, a što drugo nego malo domaćih delicija, kruha ispod peke, uštipaka, pancete, sira, dobrog crnog vina i naravno pršuta.

Sve viđeno i prikazano ukazuje na činjenicu kako je sve spremno da otpočne 11. Nacionalni sajam pršuta Sinj 19. – 20. ožujka 2016. godine.

Fotogalerija

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh