svabo

Sve više turista za svoju destinaciju odabire sinjski kraj

Autor/ica
Objavljeno: 12 listopada, 2021
sinj

Početkom jeseni uglavnom se provodi svojevrsna analiza turističke sezone. Zbrajaju s dolasci i noćenja stranih i domaćih gostiju. Prošla godina bila je u znaku koronavirusa i samim time značajno je utjecala na cijelu turističku sezonu, pa tako i na području grada Sinja.

Unatoč tome, turistički rezultati su dobri. Prema riječima direktorice sinjske Turističke zajednice Monike Vrgoč, uspoređujući mjerljive podatke iz sustava eVisitor za kolovoz ove godine i kolovoz pretpandemijske 2019., Sinj bilježi 20 posto više noćenja, dok dolazaka bilježi 1 posto više. Ukoliko gledamo prvih 9 mjeseci ove godine u odnosu na već spomenutu 2019., Sinj je na 87 posto noćenja i 66 posto dolazaka.

‘Razlika između broja dolazaka i noćenja je pokazatelj da gosti koji dolaze u našu destinaciju borave duže u njoj. Rezultati koji su mjerljivi u sustavu eVisitor su zadovoljavajuću, uzimajući u obzir da se još uvijek nalazimo u posebnim uvjetima uzrokovanim COVID pandemijom. Ovakav rezultat svakako je zasluga naših iznajmljivača koji su prije svega osigurali uvjete kako bi se naši gosti osjećali sigurno u destinaciji, ali i kampanje Hrvatske turističke zajednice Stay safe in Croatia koja je prepoznata na globalnom turističkom tržištu’, kazala je Vrgoč.

alka foto

Grad Sinj s pripadajućim naseljima raspolaže s 413 stalnih ležajeva, od toga je 89 ležajeva u hotelskom smještaju te 11 u hostelskom smještaju. Vrgoč ističe kako svakako veseli činjenica da se sve više naših sugrađana odlučuje na otvaranje novih smještajnih kapaciteta, unatoč okolnostima u kojima se nalazimo.

gospa sinjska

Monika Vrgoč smatra kako turiste u naš grad privlače brojne manifestacije koje se održavaju svakog ljeta. Tako ističe kako već od veljače imamo velike manifestacije koje u pravilu privlače brojne posjetitelje. Pored neizostavne Sinjske alke i proslave svetkovine Velike Gospe, koji su značajni na nacionalnoj razini, kroz program ‘Dani Alke i Velike Gospe’ organiziran je novi glazbeni festival ‘Nebesa fest’, koncert povodom otvorenja Dana Alke i Velike Gospe s renomiranim jazz sastavom Black Coffe, 11. Sinjski sajam sela, povijesno scenski spektakl ‘Opsada Sinja 1715.’ te Glazbene večeri na utvrdi Kamičak. Također se trude što više sadržaja približiti dostupnim digitalnim kanalima pa je tako sinjska Turistička zajednica napravila novu web stranicu, virtualnu šetnju Grada Sinja koja objedinjuje Svetište, muzeje i galerije, tvrđave kao i brojne znamenitostima grada, zatim u suradnji sa Splitsko-dalmatinskom županijom virtualnu šetnju stazu Gospi Sinjskoj i Dalmacija storytelling destinacije kroz oživljavanje povijesnih ličnosti.

‘Naše turiste pored sigurnosti privlači i bogata kulturna i prirodna baština, sportska infrastruktura poput sportskog aerodroma, gradskog bazena, hipodroma, tematskih staza, zatim blizina rijeke Cetine, planina Dinare, Svilaje i Kamešnice, kao i brojni pružatelji usluga koji organiziraju razne ture za različite aktivnosti – od bicikliranja, kanuinga, hikinga, jahanja do obilaska naših muzeja, tvrđava, našeg Svetišta Čudotvorne Gospe Sinjske, ali i naše bogate tradicionalne gastronomske ponude koju nude naši restorani i konobe’, naglasila je Vrgoč.

Vrgoč dodaje kako je za značajniji turistički iskorak potrebna sinergija svih dionika.

‘Bez sinergije svih institucija, malih poljoprivrednih gospodarstava, brojnih udruga, naravno da ponuda ne može biti objedinjena niti potpuna. Ako imamo raznovrsnost, a hvala Bogu na našem području doista imamo, kao i ljude koji to sve mogu organizirati i odraditi, s tim svakako doprinosimo razvoju turizma’, kazala je Vrgoč.

most han
Print Friendly, PDF & Email

Na vrh