HEP Hrvatska

Svečana zapovid alkarskog vojvode broj 307.

Autor/ica
Objavljeno: 5 kolovoza, 2022
vojvoda

Alkarski vojvoda Mario Šušnjara izdao je Svečanu zapovid alkarskog vojvode broj 307.

‘Alka je živa legenda koja se obnavlja’

Svake godine početkom mjeseca kolovoza s trajnim sjećanjem na slavnu bitku koja se odigrala 1715. godine u Sinju se održavaju alkarske svečanosti.

Pod drevnim zidinama kamene tvrđave naši pradjedovi iskazali su veliko junaštvo, hrabrost, ljubav prema domovini i obranili slobodu, natapajući krvlju svaku stopu hrvatske zemlje. Baš onako kako su u Domovinskom ratu napravili njihovi praunuci.

307. Alka, kao i sve Alke prije, simbolizira jednu od najslavnijih pobjeda hrvatskih vitezova koje je krasilo domoljublje, rodoljublje, poštenje, čestitost i plemenitost.

Čovjek iz cetinske doline bio je stoljećima izložen raznim ugrozama i razaranjima te time prisiljen na borbu za goli život.

Ovogodišnju Alku održavamo s pogledom na nedaleko europsko susjedstvo gdje se narod Ukrajine našao u gotovo jednakoj situaciji kao Hrvatska prije tri desetljeća. Stoga hrvatski narod duboko suosjeća sa svim patnjama koje narod Ukrajine trenutno proživljava uz nadu i molitve za brzi povratak mira i trajne stabilnosti. Spomenuta nestabilnost otvorila je put prema svjetskoj ekonomskoj krizi koja se do sada manifestirala skokovitim povećanjem cijena energenata i hrane te poremećajima na globalnom tržištu.

Kroz proteklih više od 300 godina narod iz alkarske doline toliko je puta bio izložen pogibelji. Bio je prisiljavan iz najbolje čuvanih škrinja vaditi svijetlo oružje i braniti se od agresije da bi zaštitio svoj i živote članova svoje obitelji, svoga naroda.

Uvijek da bi branio svoje, a nikada da bi otimao tuđe i tlačio druge. Hrvatski narod i danas je, u ovim turbulentnim vremenima, izložen mnogim izazovima pa je iz ovoga fokusa vidljivo koliki je značaj pripadnosti Republike Hrvatske članstvu u EU i NATO savezu. Ne zaboravimo također da smo i dalje izloženi podmuklom nevidljivom neprijatelju, virusu znanom pod imenom SARS-CoV-2, koji je izvršio agresiju na cijeli svijet i sveukupno čovječanstvo, pa se i ovogodišnja Alka održava pod posebnim uvjetima i preporukama epidemiologa koje su, mora se priznati, ipak puno blaže nego prethodne dvije godine.

Prisjetimo se, dragi prijatelji, naše bliže povijesti iz Domovinskog rata kada se cijeli hrvatski narod uključio u obranu svoje domovine, a mnogi hrabri ljudi podarili su živote za slobodu i bolju budućnost našega naroda i svih građana Hrvatske.

Veličanstvene pobjede i vjera naroda cetinskog kraja kroz stoljeća štovala se u liku Čudotvorne Gospe Sinjske, naše dobre Majke i nebeske zaštitnice.

U svim bitkama junaštva i ponosa uvijek se spominjala i spominjat će se hrabrost Cetinjana u oslobađanju Lijepe naše od Vukovara do Dubrovnika.

S posebnim zadovoljstvom ističem da na ovogodišnjoj Alci imamo čast biti domaćini predsjedniku Republike Hrvatske Zoranu Milanoviću, pokrovitelju 307. Alke, koji je sinjskih korijena. S jednakim zadovoljstvom bit ćemo domaćini predsjedniku Hrvatskog sabora Gordanu Jandrokoviću, predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću i svim drugim najvišim gostima i uzvanicima.

Mi alkari, ili kako nas je nazvao jedan novinski kroničar vitezovi Gospe Sinjske, s najvećim pijetetom klanjamo se sjenama junaka koji su za stvaranje samostalne i suverene Republike Hrvatske i njenu obranu od velikosrpske agresije darovali svoje živote.

Na neprolaznoj vrijednosti baštine sinjskih junaka održavamo našu Alku kojom slavimo hrvatsko zajedništvo, nacionalni identitet i pobjednički duh. Vrijednosti koje su nas krasile tijekom Domovinskog rata potrebne su nam i danas, u miru, kako bismo stvorili uvjete da naša mladost ne odlazi već da na rodnoj grudi osigurava dostojnu budućnost za sebe i svoje potomke. Alkari u tom kontekstu podržavaju sve napore i mjere hrvatskih vlasti.

Očekujemo da 307. alkarsko nadmetanje proteče sukladno vjeri i tradiciji naših pradjedova simbolizirajući sve hrvatske pobjede, poraze i patnje. Kako bi 307. Alka bila na ponos i diku Sinja, cetinskog kraja i cijelog hrvatskog puka, pozivam na potporu sve građane Sinja i cijelog alkarskog kraja, javne i državne ustanove. Pozivam na toleranciju, razumijevanje i zajedničko veselje za ovogodišnje 307. alkarsko slavlje. Radi odvijanja viteškog nadmetanja u skladu s našim pisanim pravilima, duhu prastarih običaja i sjećanja na junaštvo pradjedova neka se izvrši moja

ZAPOVID BROJ 307

NA DAN BARE

5. kolovoza 2022. godine

U 17,30 sati održat će se alkarsko natjecanje za Baru.

Četu alkara okupit će na hipodromu alaj-čauš Ivica Filipović Grčić kojemu će pomagati njegov zamjenik, alkar Ante Runje.

U 17 sati alkari polaze s hipodroma te se sastaju s alkarskim momcima kod spomenika fra Pavlu Vučkoviću.

Četu alkarskih momaka predvodit će harambaša Ivo Vukasović Parin kojemu će pomagati njegov zamjenik, alkarski momak Mario Blajić.

Polazak od spomenika je u 17,10 sati.

Pri dolasku alkarske povorke na trkalište i prilikom proglašenja pobjednika neka pucaju mačkule na starom Gradu. Alkaru pobjedniku Bare uputit ću čestitke te u znak pobjede na njegovo koplje privezati 2 metra zelenog sukna da ga podsjeća na nekadašnje pravo košenja «alkarice» u Sinjskom polju. Pobjednik Bare jaše ulicama Sinja na čelu cjelokupne alkarske povorke u pratnji dvojice alkara po svom izboru.

NA DAN ČOJE

6. kolovoza 2022. godine

U 17,30 sati održat će se alkarsko natjecanje za Čoju. Okupljanje i predvođenje alkara i alkarskih momaka te formiranje svečane povorke izvršit će se na isti način kao na dan Bare. Alkaru pobjedniku Čoje, uz prigodnu čestitku, na pobjedničko koplje privezat ću tradicionalni barjak od 311 centimetara crvene čoje, simbol pobjede natjecanja za Čoju. U čast pobjednika neka pucaju mačkule sa starog Grada.

NA DAN ALKE

7. kolovoza 2022. godine

1. U 6 sati neka pucaju mačkule s bedema staroga Grada i bude sinjski kraj u spomen na slavnu bitku naših pradjedova 1715. godine protiv osmanlijskih osvajača. U to vrijeme Gradska glazba prolazit će ulicama Sinja i prigodnom budnicom navijestiti veliko slavlje narodu sinjskog kraja.

2.Na Gradu ćemo položiti vijenac za poginule branitelje Sinja 1715. godine, poginule branitelje Domovinskog rata kao i kroz protekla tri stoljeća sve preminule alkare i alkarske momke te druge članove Viteškog alkarskog društva.

Sat povijesti na Gradu kojom će evocirati sjećanja na slavnu obranu slobode iz kolovoza 1715. godine održat će prof. dr. sc. don Josip Dukić, koji će predvoditi i tradicionalno misno slavlje.

3. Moj ađutant alkar Josip Jadrijević sa svojim momkom u svečanim odorama, nošnji i opremi u okićenoj kočiji, u jutarnjim satima posjetit će predstavnike civilne, vojne i crkvene vlasti te ih pozvati na Alku. Nakon toga položit će vijenac na groblju sv. Frane u Sinju, u znak spomena na sve umrle i poginule članove Viteškog alkarskog društva. U toj prigodi položit će i vijenac za sve pale domoljube u borbi za slobodu i neovisnost Republike Hrvatske.

4.U 13 sati tri trubača i tri bubnjara pozvat će s Kamička alkare i alkarske momke da se u svečanim odorama i s naoružanjem okupe kod alaj-čauša. Užurbanost i izgled alkara i alkarskih momaka pri prolasku rodnim krajem i ulicama Sinja neka oživi viteštvo naših pradjedova i doba njihovih okupljanja za odlučni boj.

5.Alkari i alkarski momci okupit će se kod alaj-čauša u 14 sati. Nakon okupljanja alaj-čauš će izvršiti smotru alkara, a harambaša smotru alkarskih momaka. Po održanoj smotri momci se svrstavaju propisanim redom u četu momaka, a alkari u četu alkara te u dostojanstvenom poretku uz zvuke truba, bubnjeva, talambasa i glazbe u povorci kreću ulicama starog Sinja do Alkarskih dvora u kojima se prikupljaju gosti i uzvanici (dolazak u Dvore u 15,30 sati). U Dvorima će alkari i alkarski momci pozdraviti predsjednika RH Zorana Milanovića i druge goste ovogodišnje Alke.

6.Barjaktar s alkarskim barjakom i alkarskom pratnjom okupit će se u Alkarskim dvorima do 14,45 sati.

7.Molim članove Časnog suda da do 14,45 sati dođu u Alkarske dvore, radi dogovora.

8.Pred polazak na 307. viteški megdan u Alkarskim dvorima izvršit ću smotru opreme, oružja, odora i ukrasa sudionika u Alci te provjeriti držanje dostojno tradiciji potomaka branitelja Sinja.

9.Nakon izvršene smotre sudionika u Alci svečana povorka formirat će se ovim redom:

– alkarski momci u dvoredu, između prva dva momka ide harambaša, a na kraju između dva posljednja momka ide zamjenik harambaše,

– bubnjari, trubači i Gradska glazba,

– barjaktar na konju s alkarskim barjakom u viteškoj desnici i alkari pratitelji s isukanim sabljama,

– štitonoša, držeći štit uspravno na prsima između dvojice buzdovandžija,

– dva momka vodeći edeka, držeći dizgine s obje strane,

– ađutant vojvode na konju s isukanom sabljom,

– vojvoda na konju,

četa alkara kopljanika na konjima u dva reda s uspravljenim kopljem u čvrstoj desnici, alaj-čauš jaše zadnji u povorci držeći koplje u junačkoj desnici.

Svečana alkarska povorka polazi iz Alkarskih dvora krećući se pored Bellova volta Ulicom A. K. Miošića preko Trga kralja Tomislava, pozdravljajući Čudotvornu Gospu Sinjsku uobičajenim alkarskim pozdravom: momci okretanjem glave na lijevo, alkari spuštenim kopljem i okretanjem glave na lijevo, a vojvoda pozdravlja desnom rukom. Povorka će nakon prolaska preko Petrovca stići na trkalište u 16,30 sati.

10.Na alkarskom trkalištu, sjedeći na konju, održat ću prigodni govor i proglasiti 307. alkarsko nadmetanje otvorenim.

11.Slavodobitniku 307. Sinjske alke na pobjedničko koplje privezat ću plamenac hrvatske trobojnice.

12.Pokrovitelj 307. Alke predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović osobno će čestitati i uručiti darove slavodobitniku i njegovu momku na alkarskom trkalištu pri čemu će održati kraći prigodni govor.

13.Po završetku predaje darova vojvoda napušta svoju ložu i uzjahuje konja. Iza vojvode na čelu alkara jaše slavodobitnik držeći u desnici koplje sa slavodobitničkim plamencem u pratnji dvojice alkara po osobnom izboru. Cijela povorka u propisanom redoslijedu produžava k početku trkališta gdje se okreće i istim putem kojim je došla napušta trkalište i preko središnjeg gradskog trga, uz uobičajeni pozdrav Čudotvornoj Gospi Sinjskoj, prati alkarskog vojvodu do Alkarskih dvora i to ulicama Andrije Kačića Miošića i Kvartirima do zapadnog ulaza u Dvore. Tu vojvoda ostaje u svojim odajama, a povorka iz Ulice Put Petrovca skreće lijevo prema središnjem gradskom trgu, ponovno pozdravlja Čudotvornu Gospu Sinjsku i nastavlja Glavičkom ulicom do spomenika fra Pavlu Vučkoviću, gdje se razilazi.

14.Mačkule sa starog Grada neka odjekuju sinjskim krajem u čast slavodobitnika 307. Sinjske alke čije se ime, i ime njegova momka, upisuje u svečane dokumente, potomstvu na znanje.

15.Posjetiteljima alkarskih svečanosti želim ugodan boravak u našem gradu. Pozivam ih da posjete mnogobrojna kulturna i sportska događanja zakazujući susret u GRADU ALKARA dogodine u prigodi 308. Sinjske alke.

U Sinju, 05. kolovoza 2022. godine

Mario Šušnjara,

alkarski vojvoda

ferata@ferata.hr
0997370409
Na vrh