HEP predanost x
vrlika lake festival

Svečano obilježena 30. obljetnica utemeljenja COOV Sinj

Autor/ica
Objavljeno: 1 kolovoza, 2022
hv

Danas, 1. kolovoza prigodnim programom obilježeno je 30 godina od utemeljenja Središta za obuku vojnika u Sinju. Središte tadašnjeg naziva COOV Sinj započelo je s radom u vojarni Kula (sada 126. brigade HV-a) 1. kolovoza 1992. do 1. srpnja 2008., kada je prestalo sa radom. Program je počeo polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod Spomenika poginulim braniteljima, kod biste prvog predsjednika RH dr. Franje Tuđmana i kod spomen obilježja ratnog ministra obrane Gojka Šuška. Vijence su položili savjetnik predsjednika za braniteljska pitanja RH Zorana Milanovića, general pukovnik Marijan Marković, izaslanik potpredsjednika Vlade RH i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, general zbora u miru Josip Lucić, ravnatelj uprave MORH-a za ljudski potencijal i izaslanik ministra Marija Banožića, Ivan Jušić, izaslanik načelnika GSOSRH admirala Roberta Hranja, brigadir Ivan Jenjić, izaslanik splitsko – dalmatinskog župana Blaženka Bobana, pročelnik Damir Gabrić, gradonačelnici Sinja i Trilja, Miro Bulj i Ivan Bugarin, predsjednica Udruge poginulih hrvatskih branitelja Sinja i cetinskog kraja Dragica Hrgović, predsjednik Sinjske HVIDR-e Dražen Pavlović te izaslanstva Udruge 4. brigade ZNG-a i 126. brigade. Vijenac slavljeničke postrojbe položio je brigadir Branimir Petričević u pratnji časnika koji su zapovijedali središtem.

Molitvu odrješenja predvodio je gvardijan fra Marinko Vukman. Nakon toga u Crkvi Čudotvorne Gospe Sinjske služena je sveta misa koju je uz koncelebraciju gvardijana predvodio župnik fra Antonio Mravak. Središnji dio proslave održan je u dvorani Muzeja Sinjske alke gdje je upriličena svečana akademija. Nakon himne ‘Lijepa naša’ koju je otpjevala Klapa KUD-a Vrilo Obrovac Sinjski, minutom šutnje odana je počast preminulim djelatnicima Centra, zapovjednicima brigadirima Ivanu Gašparu i Stjepanu Nižiću te svim poginulim hrvatskim braniteljima.

O samom ustroju središta, početcima rada Središta i tijek aktivnosti do kraja postojanja Središta govorio je prezentirajući povjesnicu Centra jedan od zapovjednika brigadir u miru Branimir Petričević.

‘U tom početnom djelovanju, Centar je uspješno obučavao prvi naraštaj vojnika. U početku rada, COOV-u Sinj je imao 150 zaposlenih osoba, od toga u sastavu 1. bojne u kojoj se izvodila obuka s 496 vojnika, zaposleno je 84 časnika i dočasnika, a u zapovjedništvu Centra 65 časnika, dočasnika te namještenika i službenika. Kroz središte je prošlo 60ak naraštaja i oko 80 tisuća vojnika od kojih je veliki broj sudjelovao u Domovinskom ratu. U Središtu je tijekom godina njegovog postojanja radilo nešto manje od 700 djelatnika (časnici, dočasnici, službenici, namještenici)’, kazao je između ostalog Petričević ističući važnost Centra i u ratnim djelovanjima, posebno kroz akciju Peruća.

‘Brojni su pripadnici središta tijekom svojih vojničkih karijera obnašali najistaknutije dužnosti u sastavu MORH-a i cijelog HV-a, a stotine vojnika nakon obuke u Sinju bili su u Domovinskom ratu kroz druge postrojbe i brigade’, podsjetio je Petričević.

hv

Pored njega svečanosti su nazočili bivši zapovjednici centra brigadiri Ivan Jenjić i Zvonko Asanović, pukovnici Branko Lubina i Ivica Vučemilo. Ispriku su uputili zbog nemogućnosti dolaska na ovu svečanost, a ujedno i čestitku za proslavu obljetnice bivši zapovjednici brigadni generali Mate Viduka, Željko Dadić i Zdravko Klanac.

Riječi zahvale što može biti dio ove proslave, kao i čestitku za ovaj jubilej, svim djelatnicima centra uputio je gvardijan fra Marinko Vukman. U ime nazočnih predstavnika jedinica lokalne samouprave s područja cetinskog kraja, okupljenima se obratio gradonačelnik Sinja Miro Bulj. Ovo je vrijeme kada se pripremamo za veliku proslavu Oluje, Dana Hrvatskih branitelja i Dana Domovinske zahvalnosti. Isto tako u slavljima smo Gospe Sinjske i Alke, kazao je na početku svog obraćanja Bulj.

‘Grad Sinj oduvijek je bio vojno središte. Sve od onog vremena kada su hrabri branitelji uz Gospin zagovor 1715. porazili veliku Osmanlijsku silu. Tako i kroz povijest, ovaj kraj je branio svoje. Poštovani pripadnici centra vaša uloga je uistinu ogromna. Sva svoja znanja iz rata uspješno ste prenijeli na mlade vojnike koji su potom bili pripadnici pričuvnih i profesionalnih postrojbi. Zajedno s vama dali su velik nemjerljiv obol u stvaranju samostalne Hrvatske’, kazao je između ostalog Bulj.

Sinjski gradonačelnik izrazio je žaljenje što nije nastavljena intenzivnija suradnja grada i pripadnika HV-a:

‘Poziv za radni dogovor koji sam uputio ministru obrane radi određenih zajedničkih aktivnosti dobio je negativan odgovor i to me žalosti. Nadam se kako će doći vrijeme da se to regulira i naprave dogovori o sudjelovanju pripadnika HV-a u određenom životu i aktivnostima grada i cijelog sinjskog područja’.

hv

U ime splitsko – dalmatinskog župana Blaženka Bobana, pozdravne riječi i čestitku djelatnicima centra i svim nazočnima uputio je županijski pročelnik i načelnik stožera CZ SDŽ Damir Gabrić.

U ime ministra obrane Marija Banožića prigodne riječi uputio je Ivan Jušić, ravnatelj uprave MORH-a za ljudski potencijal:

‘Prenosim iskrene čestitke ministra Banožića svim pripadnicima Centra. Uistinu hvala na svemu za ovu veliku obljetnicu. Ministarstvo obrane i dalje stalnim ulaganjima u ljudstvo i sve resurse daje značaj modernizaciji HV-a i tako će biti i dalje, a sve za stabilnost i sigurnost naše Hrvatske’, istaknuo je između ostaloga Ivan Jušić.

hv

Izaslanik potpredsjednika Vlade RH i ministra branitelja Tome Medveda na ovoj svečanosti bio je nekadašnji načelnik GS OSRH general zbora u miru Josip Lucić. Čestitajući pripadnicima Centra ovu obljetnicu, Lucić je podsjetio kako je u tom ratnom vremenu samo kroz godinu dana u obučnim centrima obučeno oko 200 tisuća vojnika, koji su potom bili pripadnici ratnih postrojbi. Kada je u pitanju Sinj, podsjetio je na jednu bitnu stvar koja će biti uskoro realizirana:

‘Važno je naglasiti kako se kroz dva – tri mjeseca u Sinju očekuje i svečano otvaranje Veteranskog centra. Taj centar imat će, ne samo veliki lokalni značaj, nego i mnogo širu dimenziju te će on biti važan za cjelokupnu populaciju, posebno kada je u pitanju zdravlje branitelja’, istaknuo je između ostaloga Lucić.

hv

Čestitke u ime predsjednika RH i vrhovnog zapovjednika pripadnicima slavljeničke postrojbe uputio je njegov savjetnik za braniteljsku populaciju, general pukovnik u miru Marijan Mareković:

‘Proslava ovog jubileja vraća nas u ratna vremena kada su se borbe za oslobađanje Hrvatske vodile nesmanjenom žestitom. Istovremeno pokrenut je projekt obuke mladih ročnika kako bi bili spremni za obranu Domovine. Na tisuće njih je prošlo tu obuku na vrlo kvalitetan način pa tako i u sinjskoj Vojarni Petar Berislavić i ovom središtu. Doprinos svih vas u središtu je uistinu velik u svakom pogledu’, kazao je između ostalog Mareković.

hv

Nakon završne pjesme klape Vrilo organizator ove svečanosti uz pomoć jedinica lokalne samouprave i županije priredio je prigodni domjenak za sve sudionike svečanosti, a bilo ih je oko 150. Uz pripadnike Centra iz cetinskog kraja, bilo je Šibenčana, Imoćana, Petrinjaca, Livnjaka koji su došli na ovu svečanost kao nekadašnji djelatnici ovog obučnog centra.

hv

 

ferata@ferata.hr
0997370409
Na vrh