mel VRLIKA LAKE PRAVO MISTO

Svečano obilježena 32. obljetnica osnutka 2. bojne 4. brigade ZNG-a

Autor/ica
Objavljeno: 1 lipnja, 2023
zng

Foto: Ante Botić

 

Prigodnim programom u Trilju danas je, 1. lipnja, obilježena 32. godišnjica formiranja 2. bojne 4. brigade ZNG-a ‘Cro angelsa’.

Program je počeo u 10 sati misom zadušnicom u crkvi sv. Mihovila-Arkanđela koju je uz koncelebraciju fra Danijela Stipanovića predvodio triljski župnik i dekan Cetinskog dekanata don Stipe Ljubas. U svojoj propovijedi don Stipe Ljubas istaknuo je važnost obilježavanja ovakvih i drugih dana kojima se spominje sveti obrambeni Domovinski rat.

‘Nikada se ne smijemo umoriti obilježavati ovakve trenutke i slaviti svoje pobjede jer ako to prestanemo dobro će doći onima kojih ima i danas kojima Hrvatska nije pri srcu’, istaknuo je između ostalog Ljubas.

Nakon svečane euharistije kod Spomenika sv. Mihovilu položeni su vijenci i zapaljene svijeće. Nakon toga program svečanosti odvijao se kod  spomenika osnutka postrojbe (ŠRC Luke) uz Cetinu na mjestu znanom kao Predvojnička.

Uz članove obitelji poginulih branitelja u Domovinskom ratu, članove udruge ‘Cro Angels’, vijence su položila i svijeće zapalili izaslanstva ostalih udruga iz Domovinskog rata, Ministarstva hrvatskih branitelja,  Splitsko-dalmatinske županije, gradova  Trilja, Sinja i Općine Dicmo, HV-a i PP Sinj, te prijatelji poginulih pripadnika ove postrojbe. Uz intoniranja himne ‘Lijepa naša’ koju je na trubi izveo Mladen Poljak i minute šutnje za poginule branitelje, molitvu odriješenja predvodio je fra Danijel Stipanović.
U prigodnom obraćanju, sve nazočne, ispred Udruge 2. bojne ‘Cro Angels’ pozdravio je tajnik Udruge i prvi zapovjednik postrojbe Neven Bazina koji je u svom govoru kratko podsjetio na slavni put postrojbe.

‘Ovdje na ovom mjestu, 1. lipnja 1991., na predjelu Predvojnička, postrojilo se 105 dragovoljaca iz cetinskog kraja, Hercegovine i drugih područja Dalmacije. Poslije toga pripadnici postrojbe su u školi u Otoku imali pripreme za ratne dane koji su uslijedili. Bio je to početak velikog ratnog puta slavne postrojbe .Legendarna 2. bojna ratovala je pod imenom ‘Hrvatski anđeli’ ili ‘Sinjska bojna’, a ostavila je neizbrisiv trag u povijesti obrane Dalmacije, osobito njenog juga.
Bio je to težak i trnovit put, ali istodobno put ponosa i slave. Tim putem prošlo je 460 vitezova, od kojih je 27 položilo svoje živote na oltar Domovine, od posljedica rata umrlo je prema posljednjim podacima 36 pripadnika, a njih preko 280 ima trajne posljedice i invalidi su Domovinskog rata’, istaknuo je između ostalog Bazina.

U ime čelnika jedinica lokalne samouprave, pozdrave i čestitku slavljenicima uputio je gradonačelnik Trilja Ivan Bugarin. U svom kratkom govoru zahvalio je braniteljima na svemu što su dali za slobodnu Hrvatsku, ističući kako će Grad Trilj uvijek i s ponosom podupirati i pomagati braniteljske udruge i ovakve svečanosti.

Pozdravljajući nazočne u ime Splitsko-dalmatinske županije, dožupan Stipe Čogelja kazao je kako Dalmacija danas ima nekoliko svojih velikih slavlja, u Sinju osnutak 2. bojne, u Resniku 1. bojne, a u Imotskom 3. bojne 4. brigade, dok se u Splitu obilježava Dan osnivanja 114. brigade.

‘Meni je pripala čast da budem ovdje s vitezovima cetinskog kraja i hvala vam od srca svima. Posebno se moramo sjećati onih koji su svoje živote dali za našu slobodu. Zato posebno pozdravljam ovdje obitelji naših poginulih branitelja. Tu istinu o Domovinskom ratu, vi branitelji, i mi mlađi, moramo stalno prenositi na one generacije koje dolaze’, kazao je između u svom obraćanju između ostalog Stipe Čogelja.

Pozdravljajući okupljene i čestitajući slavljenicima njihov dan, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja generala Tome Medveda, državni tajnik dr Špiro Janović je naglasio:

‘Uvijek kažemo i s ponosom ističemo kako je naša Hrvatska uistinu Lijepa naša. Ovo ovdje mjesto, uz ovu bistru Cetinu, jedno je od ljepših u našoj domovini. Na ovom mjestu krenula je u obranu svoga kraja, svoje Hrvatske i 2. bojna kao dio legendarne 4. brigade.
Kao sudionik Domovinskog rata, učinjena mi je čast biti na ovakvom okupljanju sa suborcima i to s vama ponosni ‘Hrvatski anđeli’.
Zato vam hvala na svemu, posebno vašim poginulim kolegama i svima koji su braneći Hrvatsku dali svoje živote. Radi njih, radi nas samih, uvijek moramo nastaviti se boriti za bolju i svakom pogledu uspješnu Lijepu našu.
Nekada na ratištu, sada smo na drugim zadaćama, dužnostima, obvezama gdje moramo dati svoj doprinos za boljitak jedine nam Hrvatske’, istaknuo je u svom govoru Špiro Janović.

Ovoj svečanosti uz navedene svećenike i govornike nazočili su gradonačelnik Sinja i saborski zastupnik Miro Bulj (pripadnik 4. GBR), dogradonačelnik Sinja Denis Bobeta, načelnik Općine Dicmo Petar Maretić, predsjednica Udruge roditelja i udovica poginulih branitelja Domovinskog rata Grada Sinja i Cetinske krajine Dragica Hrgović, satnik Anđelko Vučković iz inž.bojne Gardijske mehanizirane brigade, pripadnici PP Sinj, te ostale osobe iz javnog, društvenog i političkog života cetinskog kraja.
Završna svečanost u prigodi 32. obljetnice osnutka 2. bojne 4. brigade ZNG-a upriličena je prigodnim druženjem u restoranu Dalmacija.

ferata@ferata.hr
0997370409