HEP kultura Alkar

Svečano obilježena 50. godišnjica rada KLA Sinj

Autor/ica
Objavljeno: 26 svibnja, 2018
7

Prigodnom programom jučer, 25. svibnja, svečano je proslavljena 50. obljetnica rada i djelovanja Kluba liječenih alkoholičara Sinj.

Svečanost je započela svetom misom u Crkvi Čudotvorne Gospe Sinjske, koju je predvodio nekadašnji sinjski gvardijan fra Bože Vuleta. Nakon toga u Alkarskim dvorima, u prezentacijskoj dvorani Muzeja Sinjske alke, održana je Svečana skupština na kojoj su, pored članova Kluba, nazočili članovi njihovih obitelji, prijatelji iz drugih klubova liječenih alkoholičara, osobe iz javnog, političkog, kulturnog i društvenog života.

U svom pozdravnom govoru predsjednik KLA Sinj Branko Župić zahvalio je svima koji su došli na ovu svečanost, kao i onima koji su pomogli u njenoj organizaciji. Na poseban način zahvalio se Gradu Sinju, kao i Viteškom alkarskom društvu na korištenju njihovih prostora i opreme za svečanost.

Zahvalivši se na pozivu na Skupštinu, čestitku Sinjanima za veliki jubilej uputio je predsjednik KLA Stari Grad – Sarajevo Zoran Škorić.

Na skupštini je nazočila Anita Čudina, predsjednica Zajednice klubova liječenih alkoholičara Splitsko-dalmatinske županije, koja je istaknula kako je sinjski klub jedan od najuzornijih u radu.

U ime Hrvatskog saveza klubova liječenih alkoholičara okupljenima se obratila članica UO Hrvatskog saveza klubova liječenih alkoholičara Željka Radošević, koja je u ime Saveza dodijelila prigodnu plaketu KLA Sinj.

‘Velike čestitke za ovaj veliki, uporni i predani rad za 50 godina. Na ovu obljetnicu mogu biti svi ponosni oni koji su utkali sebe, kako članovi tako i terapeuti, ali naravno i vi mediji koji to potpomažete uz lokalnu zajednicu, jer time su promijenjeni životi brojnih obitelji u pozitivnom smjeru’,  istaknula je Radošević

Glavni pokrovitelj ove manifestacije i redoviti podupiratelj rada Kluba je Grad Sinj, u čije je ime svečanosti nazočila gradonačelnica Kristina Križanac sa suradnicima.

‘Puno ponosa, puno prijateljskih osjećaja i puno suza sam vidjela. Svima skupa, na čelu s predsjednikom Župićem i doktoricom Krolo, čestitam 50 godina. Oni su zapravo ponos naše zajednice, jer oni zajednicu čine ljepšom i pomažu puno našim ljudima koji imaju takve probleme’, kazala je sinjska gradonačelnica.

Na ovoj svečanosti nazočio je i dožupan splitsko-dalmatinski Luka Brčić, koji je istaknuo kako će Županija uvijek pomagati ovakve i slične udruge, koje rade jedan hvalevrijedan društveni posao.

O radu Kluba kroz ovih 50 godina govorila je voditeljica dr Vesna Krolo-Jurković podsjetivši kako je nastavila rad koji je prije pola stoljeća započeo njen otac dr Ante Krolo.

‘Stvarno je odaziv bio savršen, izvanredan. Nisam mogla očekivati priznanje, malo me je potreslo to kad sam trebala preuzeti posthumnu zahvalnicu za rad u Klubu mom pokojnom ocu, normalno što se može razumjeti. Ne da nisam očekivala nego sam bila malo zatečena’, istaknula je dr Krolo Jurković kazavši kako je kroz pola stoljeća rada kroz Klub prošlo 312 članova, a trenutno ih je u Klubu u svim programima rada 40-ak.

O problemima alkoholizma i o tome što on u negativnom smislu znači za pojedinca, obitelj i zajednicu, te što Klub po tom pitanju čini, govorila je socijalna radnica i terapeut u Klubu Tanja Radan.

Na kraju svečanosti dodijeljeno je 12 zahvalnica članovima Kluba za 1, 5 i 10 godina apstinencije od alkohola.

KLA Sinj dodijelio je i zahvalnice pojedincima, ustanovama i organizacijama koji pomažu njihov rad. Dodijeljene su i dvije pojedinačne zahvalnice, Nikoli Kovačeviću za dugogodišnje vođenje Kluba i 48 godina apstinencije, te novinaru Anti Botiću za stalnu pomoć koju iskazuje za rad Kluba u organizacijskom smislu te pomoći za pojedine članove KLA Sinj.

Ovom prigodom dodijeljene su i tri posthumne zahvale i to prošle godine preminulom novinaru Davoru Grgatu, autoru brojnih zapisa stručnih radova i knjiga koji se tiču pitanja alkoholizma. Zahvalnicu je preuzela Anita Čudina, čelnica županijskog Saveza KLA. Posthumno zahvalnica je dodijeljena i Ljubici Barać, socijalnoj radnici koja je bila dugogodišnji terapeut u Klubu, a zahvalnicu je primila njena sestra. Na kraju svečanosti dr Vesna Krolo primila je zahvalnicu za svog pokojnog oca dr Antu Krolu, osnivača Kluba liječenih alkoholičara Sinj.

Tijekom svečane Skupštine u prigodnom glazbenom programu nastupio je Mješoviti zbor grada Sinja pod vodstvom prof. Marije Župić, a samu svečanost, u svojim tradicionalnim narodnim nošnjama, uveličale su članice i članovi KUD-a Cetina Sinj.

Za sve sudionike ovog velikog događaja upriličen je prigodni domjenak i druženje te razgledavanje postavljene foto izložbe i zahvalnica i priznanja koje je Klub dobio za ovih 50 godina rada.

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh