tommy
vrlika
utd banner
Diskonti Toni
baner donlic
božo
Banner CORE HIT RADIO

Tomislav Župić: Postavljanje spomenika prof. Anti Župiću priznanje je cijelom Sinju

Autor/ica
Objavljeno: 3 kolovoza, 2021
spomenik zupic

U Vrličkoj ulici, nasuprot hotela Alkar sutra u 10,30 sati svečano će biti otkriven spomenik sinjskom kiparu i profesoru Anti Župiću, rad akademskog kipara Stipe Sikirice.

Dolazak na svečanost potvrdili su predsjednik Republike Zoran Milanović, župan splitsko-dalmatinski i izaslanik predsjednika Vlade Blaženko Boban te gradonačelnik Sinja Miro Bulj.

Gostujući u programu Hit radija dr. Tomislav Župić, sin pok. Ante Župića, kazao je kako je ideja za postavljanje spomenika potekla od akademskog kipara Stipe Sikirice prije više godina.

‘Oni su bili kolege i veliki prijatelji, jer su zajedno studirali na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Sada je sazrelo vrijeme da on tu svoju ideju ostvari te ju je predložio Klubu Sinjana u Zagrebu, koji je nastao iz Udruge studenata koji su osnovali Sikirica i moj otac. Tu ideju su podržali Klub Sinjana i Matica Hrvatske Ogranak Sinj, te je realizirana u okviru obilježavanja 50 godina od osnivanja Matice Hrvatske u Sinju’, kazao je dr. Župić.

Dr. Župić kazao je kako je postavljanje spomenika prof. Anti Župiću velika čast za njegovu obitelj, ali i da je to ujedno priznanje svim ljudima koji su radili s njim i koji su ga poznavali, svima koji su 1971. godine osnivali ogranak Matice Matice Hrvatske u Sinju, kao i cijelom Sinju.

Nakon svečanog otkrivanja spomenik i sve nazočne na svečanosti blagoslovit će gvardijan samostana i Svetišta Čudotvorne Gospe Sinjske fra Ante Čovo.

ferata@ferata.hr
0997370409
Na vrh