Trilj: Krštenje četvrtoga djeteta u obitelji Delonga i devetoga djeteta u obitelji Galić

Autor/ica
Objavljeno: 4 svibnja, 2021
krstenje trilj

Izvor: Splitsko-makarska nadbiskupija

Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić predvodio je u nedjelju, 2. svibnja u župnoj crkvi sv. Mihovila u Trilju, misno slavlje tijekom kojega je krstio malenu Ivanu, četvrto dijete u obitelji Marije i Josipa Delonge i malenoga Ivana, deveto dijete u obitelji Ivane i Ante Galića.

U koncelebraciji su bili: župnik i triljski dekan don Stipe Ljubas, don Mile Čalo i nadbiskupov tajnik don Nikola Šakić, a pjevanje je predvodilo nekoliko pjevača Mješovitoga župnog zbora uz orguljašku pratnju s. Zdenke Tomas.

krstenje trilj

Nadbiskup Barišić je u propovijedi govorio o važnosti sakramenata i povezanosti kršćana s Isusom Kristom. Protumačio je evanđeoski tekst Iv 15, 1-8 koji donosi Isusovu prispodobu o trsu i lozi. Crkva je Božji vinograd, a Isus istinski trs. Ako Crkva kao vinograd Božji želi i hoće donijeti plod, mora biti povezana s Isusom Kristom. Plod nije na trsu, nego na lozi, a to znači da se od nas očekuje plod. Svaka loza koja želi donijeti roda mora biti povezana s trsom preko kojega dobiva sve što je potrebno: snagu, rast i hranu. Svaka loza koja ne donosi roda siječe se i baca. U tom je vidu nadbiskup naglasio da se s Isusom Kristom, stvoriteljem svega vidljivoga i nevidljivoga, povezujemo preko sakramenata, preko djelovanja Duha Svetoga, molitve i čitanja Svetoga pisma. „

‘Ne ljubite samo riječju nego djelom i istinom. Sve više iz svoga života gubimo tu istinu i postajemo besplodni, list bez ploda. Maleni krštenici Ivan i Ivana mladice su svojih roditelja, plod njihove ljubavi’, kazao je nadbiskup obraćajući se nazočnima.

krstenje trilj

U nastavku propovijedi govorio je o obitelji, izvoru života i radosti, temeljnoj stanici Crkve i društva. Istaknuo je ulogu roditelja kao prvih odgojitelja u vjeri, pedagoga, učitelja svojoj djeci, koji im utiskuju vrijednosti i vrednote.

‘Trebao je biti popis stanovništva, ali je odgođen radi korone. Moram priznati da ga se plašim, jer je broj daleko manji, a prognoze su gore nego što su nam predvidjele neke međunarodne organizacije i ustanove. Nedostaje nam čovjeka i života. Nedostaje nam: liječnika, medicinskih sestara, odvjetnika, arhitekata, menadžera, nedostaje radne snage. Nedostaje nam i dobrih političara. Siguran sam da je onaj koji je rastao u obitelji s više djece, koji je povezan vezom s bratom i sestrom, završio i ‘srednju školu i fakultet’ što se tiče socijalne dimenzije, iskustva drugoga, razumijevanja, suprotstavljenih mišljenja’, istaknuo je mons. Barišić.

Nadbiskup je naglasio kako smo sve više stara generacija, pa nam ni umirovljenici ne mogu normalno živjeti.

‘Roditeljima s više djece treba pružiti pomoć, podršku, ne samo materijalnu nego duhovnu, i psihološku. Oni koji će brojnim obiteljima prigovoriti što imaju više djece, kupit će sebi kućne ljubimce. Ako je našem društvu stalo do čovjeka i života, onda će naći mjere koje će poticati otvorenost životu. Premalo brige vodimo o tome’, kazao je.

Nadbiskup je na kraju dodao da nedostaje i duhovnih zvanja te je pozvao sve na molitvu i zahvalnost Gospodinu, izvoru života.

krstenje trilj

Na kraju euharistijskog slavlja župnik don Stipe Ljubas zahvalio je nadbiskupu na dolasku i poticajnim riječima te obitelji Delonga i Galić na otvorenosti životu.

Župa sv. Mihovila je sjedište Cetinskoga dekanata koji obuhvaća 22 župe od Vrlike do Kamenskoga. Broji danas oko 4000 stanovnika. Dinamična je, vjerski život u župi je bogat, a vjernici rado sudjeluju u župnom pastoralu i pobožnostima. Prošle godine kršteno je u župi 29 djece, a preminulo je 15 ljudi. Prošle godine bila su 43 prvopričesnika, a ove je godine 87 krizmanika i krizmanica, 2. i 3. razreda srednje škole. Nadbiskup Barišić je obiteljima Delonga i Galić udijelio prigodni dar: knjigu s posvetom, osobno pismo, krunice i novčani poticaj, dar kojim Splitsko-makarska nadbiskupija izražava podršku obiteljima s četvero i više djece.

krstenje trilj
Print Friendly, PDF & Email

Na vrh