mel

Turistička zajednica grada Sinja pohvalila se uspješnim ‘Uskrsnim doručkom’

Autor/ica
Objavljeno: 3 travnja, 2024
USKRSNI DORUCAK

Tekst: TZ grada Sinja; Foto: Roko Pavlinušić

Na Uskrsni ponedjeljak 1. travnja u organizaciji Turističke zajednice grada Sinja, uz potporu Grada Sinja i Turističke zajednice Splitsko – dalmatinske županije, šesti put u našem gradu održana je manifestacija Doručak na otvorenom za Uskrsni ponedjeljak. Događanje je upriličeno u svrhu prezentacije tradicijskih uskrsnih jela i običaja. Cilj je u ovo vrijeme predsezone omogućiti svim gostima uvid u našu bogatu tradiciju pripreme uskrsnih jela i u prigodne običaje, te im tako približiti destinaciju koju posjećuju.

Nakon pozdravnih govora Mira Bulja, gradonačelnika grada Sinja i Monike Vrgoč, direktorice Turističke zajednice grada Sinja, blagdanski stol blagoslovio je fra Antonio Mravak, župnik Svetišta Čudotvorne Gospe Sinjske. Svi posjetitelji mogli su uživati u bogato pripremljenom blagdanskom stolu sastavljenom od tradicionalnih jela koja se pripremaju za uskrsni doručak, poput kuhanih jaja, šunke, dalmatinskog pršuta, kruha ispod peke, sirnica, uštipaka, mladoga sira, orahnjače, sinjskih rafiola i medenjaka te ostalih prigodnih slastica. U zabavnom dijelu programa nastupile su Sinjske mažoretkinje, Mješoviti zbor grada Sinja, a program je moderirao prof. Branimir Romac.

Članovi Udruge za očuvanje baštine cetinskog kraja, KUD-a Cetina i OPG Barba Edo, OPG Delma i Ankičin slatki svijet brinuli su se za reprezentativan izgled i bogatu gastronomsku ponudu blagdanskog stola, koja se ponudom uklapa i u projekt Turističke zajednice Splitsko – dalmatinske županije ‘Dalmatinska marenda’.

Najmlađi posjetitelji mogli su uživati u zabavnom programu potrage za uskrsnim pisanicama i utrke s pisanicama koju su za njih izveli članovi udruge Sinjski ferali. Najuspješniji u ovim potragama bili su i nagrađeni s prigodnim poklonima. Fotografije Roka Pavlinušića s ovogodišnje manifestacije na Šetalištu blaženog Alojzija Stepinca možete pogledati OVDJE.

Direktorica Vrgoč na kraju je izrazila zahvalnost svima koji su pridonijeli ovom događaju:

‘Uz već spomenute udruge i glazbenike, zahvaljujemo i Branki Marinović i Vesni Bader koje su nam pomogle s dekoracijama, djelatnicima KUS Sinj, a posebno Svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske i brojnim posjetiteljima. Ovogodišnja manifestacija bila je i humanitarnog karaktera. Prilozi su bili dobrovoljni, a namijenjeni su za potporu radu Caritasu župe Gospe Sinjske. Želimo Vam sretan Uskrs i uskrsne blagdane!’

ferata@ferata.hr
0997370409