fruhwald

Tvrtko Jakovina: Logično je da upravo u Sinju govorimo o Hrvatskom proljeću

Autor/ica
Objavljeno: 10 lipnja, 2021
tvrtko jakovina

U organizaciju Centra za demokraciju i pravo Miko Tripalo iz Zagreba, u Alkarskim dvorima sutra će se održati simpozij ‘Tripalovi dani u Sinju’.

Najavljujući ovogodišnji simpozij, predsjednik Upravnog odbora Centra Miko Tripalo, hrvatski povjesničar, redoviti profesor svjetske povijesti 20. stoljeća Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Tvrtko Jakovina kazao je kako je simpozij do sada obrađivao različite teme, a ove godine je 50. godišnjica Hrvatskog proljeća pa će to biti u fokusu simpozija.

‘Prošlih godina, osim sjećanja Tripala i proljećare, bile su i druge zanimljive teme kao što je lokalna samouprava, decentralizacija, pitanje korupcije, propitivanje hrvatskog puta u EU i druge zanimljivosti. Naš cilj je ispunjen, a to je da se ove značajne teme putem ove manifestacije dovedu do manjih sredina i prezentiraju stanovništvu’, kazao je Jakovina.

Smatra najlogičnijim da se upravo u Sinju govori o Hrvatskom proljeću.

‘Ne samo zbog Mike Tripala, koji je iznimno važna figura u poslijeratnoj Hrvatskoj povijesti, nego i drugih koji su bili članovi našeg Centra, gdje bi posebno naveo još jednog Sinjanina Josipa Šentiju. Poznato je kako je on prije pola stoljeća bio jedno vrijeme u Haramijinoj Vladi ministar vanjskih poslova, odnosno zadužen za aktivnosti vanjskih poslova SR Hrvatske.

Tvrtko Jakovina je najavio da će pored aktualnog predsjednika Zorana Milanovića i bivših predsjednika Mesića i Josipovića, na simpoziju govoriti i druge istaknute osobe iz znanstvenog, kulturnog i povijesnog života Hrvatske.

‘Kolege će govoriti o Hrvatskom proljeću kroz povijesni kontekst i kontroverze, bit će riječi o Tripalovoj ideji federalizma, o tome što je Tripalo govorio za tisak, o njegovom sudjelovanju u NOB-u. Bit će govora i o studentskom pokretu u Hrvatskom proljeću i drugim zanimljivim i značajnim temama’, istaknuo je Jakovina, dodajući kako će pored ovih tema biti zanimljivo u predstavljanju dviju knjiga – ‘Autobiografija’ Branka Roglića i Europske vrijednosti i izazovi članstva EU.

Print Friendly, PDF & Email

Na vrh