fruhwald

U cetinskom kraju 5 kamera za nadzor brzine, nijedna na području Sinja

Autor/ica
Objavljeno: 13 rujna, 2021
kamere

Prema pisanju portala Slobodna Dalmacija, na sve više lokacija na hrvatskim cestama postavljaju se kamere za nadzor brzine vožnje.

Tako su prije dvije godine fiksna kućišta u kojima se izmjenjuju kamere za nadzor brzine bila postavljena na 122 lokacije, a lani je taj broj gotovo udvostručen – kamere su postavljene na 233 lokacije. Broj lokacija ove godine je ukupno 270.

Slobodna u svom članku donosi i popis lokacija u Dalmaciji na kojima su postavljene kamere za nadzor brzine, a nas je posebno zanimalo područje cetinskog kraja.

Kako su nam potvrdili i u PU splitsko-dalmatinskoj, na našem području kamere su postavljene na 5 lokacija: na državnoj cesti D1 u Butigama u Dicmu, na državnoj cesti D60 u Košutama, te tri u Općini Otok – mjesto Gala, županijska cesta ŽC 6289, raskrižje lokalne ceste LC 67040 sa županijskom cestom ŽC 6289 i lokalna cesta LC 67040. Na cestama na području grada Sinja – središta Dalmatinske zagore, nije postavljena niti jedna kamera za nadzor brzine vožnje.

‘Kada govorimo o području Sinja i najprometnijoj cesti na području Sinja i Cetinske krajine, cesti D1, osim u Dicmu, mi nemamo fiksnih mjernih uređaja za nadzor brzine. Definitivno postoje realne opasnosti od nastanka prometnih nesreća i njihovih posljedica, prije svega na području Brnaza. Moramo voditi računa da na cijelom potezu iza Sinja, od Hrvaca put Vrlike nema niti jedna nadzorna kamera, a mislim da bi se i građani složili da je zaista trenutak da se ona tamo i postavi. Percepcija građana je ‘evo opet policije koja kažnjava’, ali nama cilj nije kažnjavati nego smanjiti brzinu kretanja vozila. Sa smanjenjem brzine, smanjuju se i posljedice prometnih nesreća’, kazao nam je voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa PU splitsko-dalmatinske Siniša Mihanović.

Kamere za nadzor brzine vožnje su prilično skupe, cijena jednog fiksnog mjernog uređaja kreće se od 400 do 500 tisuća kuna, a MUP nema dovoljno sredstava da bi financirao kameru na svakoj lokaciji gdje je ona potrebna. Stoga bi bilo dobro kada bi se u rješavanje ovog problema uključile i jedinice lokalne samouprave.

‘Problem se može riješiti u dogovoru policijskih uprava, odnosno Ministarstva unutarnjih poslova s jedne strane i jedinica lokalne samouprave s druge strane. Nije uopće upitno da neka općina ili grad mogu i sami financirati postavljanje mjernog uređaja. Dapače, mi ćemo vrlo rado izići na teren u suradnji s njima i u dogovoru s predstavnicima jedinice lokalne samouprave pronaći najadekvatniju lokaciju za postavljanje takvog uređaja. Imamo već takvih iskustava da jedinice lokalne samouprave samostalno li u suradnji sa susjednim gradom ili općinom nabave mjerni uređaj. Jasno, prilikom postavljanja moramo imati suglasnost i dozvolu upravitelja cesta, Hrvatskih cesta odnosno Županijskih cesta’, kazao je Siniša Mihanović.

Print Friendly, PDF & Email

Na vrh