dani sv mihovila
Magazin Dugopolje

U Dugopolju pokraj Centra za posjetitelje zakopana vremenska kapsula

Autor/ica
Objavljeno: 3 lipnja, 2023
dugopolje

Od 2. do 4. lipnja održavaju se Dani otvorenih vrata Centra za posjetitelje ‘Skrivena Dalmacija’ u Dugopolju. Program je obuhvaćen nizom radionica, zabavnih sadržaja kao i stručnim vodstvom kroz Centar.

Poseban događaj bio je danas kada je bilo zakapanje vremenske kapsule i radionica pod nazivom ‘Na kakvom Mosoru želim živjeti 2050. godine?’. Bilo je uistinu zanimljivo vidjeti kako djeca zapisuju svoja zapažanja, što bi željeli da se dogodi u vremenu koje ih čeka. Isto tako, i domaćini u centru, kao i gosti, uzvanici, novinari imali su svoje zapise i potom ih stavili u vremensku kapsulu. Zajedno s posjetiteljima i djelatnicima Centra ‘Skrivena Dalmacija’ vremensku kapsulu koja će ostati zakopana punih 27 godina, točnije do 2050. godine, zakopali su zamjenik župana Splitsko-dalmatinske županije Stipe Čogelja, pročelnica za turizam Matea Dorčić, ravnatelj Javne ustanove More i krš Domagoj Lažeta te voditelj Centra Marko Antonije Bitanga.

Dožupan Stipe Čogelja je istaknuo kako s projektom žive od 2014. godine kada je nastala početna ideja.

‘Ponosni smo što ga vidimo. Hvala svima na živcima koje su uložili. Govorili su nam da neće uspjeti, a sad vidimo lijepe brojke i svjedočimo kako se djeca uče zaštititi prirodu. Kako sve u životu ima uspona i padova tako i ovaj projekt. Vjerujem kako će posebno ovi najmlađi imati prigodu za 27 godina vidjeti što je napisano, a posebno što su oni napisali’, kazao je Čogelja, koji je zapis u kapsulu ubacio zajedno sa svojim kćerima.

Matea Dorčić, pročelnica Upravnog odjela za pomorstvo i turizam čestitala je voditelju Centra i ravnatelju Javne ustanove More i krš, Domagoju Lažeti, na predanom poslu.

‘Iznimno smo zahvalni sto je Centar za posjetitelj prepoznat kako od naših sugrađana, tako i inozemnih gostiju. U protekla 4 mjeseca bilo je 11 tisuća posjetitelja škole prirode, od toga 4 tisuće su posjetili sam Centar i ono što je posebno važno, 2 tisuće i 200 učenika’, kazala je Dorčić i otkrila je i da je u vremensku kapsulu ubacila natpis ‘2023. godina kada je turizam zasjenio pomorstvo’.

Podsjetimo, Centar za posjetitelje Skrivena Dalmacija – Dugopolje je središte sveobuhvatnog EU projekta Skriveni habitati u kojem se inovativno, multimedijalno i edukativno prezentira prirodna baštinu područja Splitsko-dalmatinske županije.Centar za posjetitelje je dio ukupnog projekta ‘Skriveni habitati’ iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Ukupna vrijednost procijenjena je na 34.548.820 kuna. Sredstva su najvećim dijelom upravo iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova. Ostatak sredstava je iz proračuna Splitsko-dalmatinske županije i partnera.

ferata@ferata.hr
0997370409