extrametal

U nadglasavanju prihvaćeni povoljniji uvjeti za studentske stipendije

Autor/ica
Objavljeno: 7 srpnja, 2018

gv1

Uz brojne polemike i u pravom nadglasavanju jučer je na Gradskom vijeću prihvaćen Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o stipendiranju studenata, koji bi trebao omogućiti dodjelu većeg broja studentskih stipendija – po puno povoljnijim uvjetima.

Pravilnik je prihvaćen glasovima 5 vijećnika Mosta nezavisnih lista, Ivane Šabić (nezavisna) i Nikole Vučkovića (SDP).

Donošenje Pravilnika nije podržalo 5 nezavisnih vijećnika NL dr. Stipislava Jadrijevića koji su pri glasovanju bili suzdržani.

Vijećnici HDZ-a (8) nisu nazočili sjednici Gradskog vijeća.

Zanimljivo, slično je bilo i prošle godine prilikom sličnog prijedloga. Tada u vijećnici nije bilo vijećnika HDZ-a i SDP-a pa je nazočnih 6 vijećnika NL Stipislava Jadrijevića nadglasalo 5 Mostovaca koji su i tom prilikom predložili Pravilnik sličan jučer usvojenome.

Na to je vijećnike NL dr. Stipislava Jadrijevića podsjetio predlagatelj Pravilnika Joško Kontić ističući kako mu ne pada napamet kazati kako je bilo tko protiv studentskih stipendija, ali i ukazujući kako da je posljedica prošlogodišnjeg glasovanja to da je u tekućoj akademskoj godini dodijeljeno 75 stipendija, a u proračunu je bilo sredstva za 115 stipendija, odnosno da je zbog takvog glasovanja 40 studenata ostalo bez stipendije.

Govoreći kao predlagatelj vezano za novi akt, Kontić je kazao kako postojeći Pravilnik treba u cijelosti mijenjati, ali je naglasio kako predložene izmjene i same rješavaju niz postojećih pravilničkih problema – sprječavaju propadanje stipendija jer se one u slučaju odustajanja jednog prebacuju na drugog studenta, snižavaju kriterij prosjeka ocjena potrebnih za brucošku stipendiju s 4,5 na 4, snižavaju kriterij prosjeka ocjena za uspješne studente ostalih godina studija sa 4 na 3,5, što bi trebalo rezultirati porastom broja sinjskih studenata koji ostvaruju pravo na gradsku stipendiju.

Posebno je ukazao kako cenzus za studente iz obitelji lošeg imovinskog stanja godinama iznosi 800 kuna po članu obitelji. Naglasio je kako je to premalo i kako se predlaže podizanje tog cenzusa na 1.500 kuna, obrazloživši logičnost prijedloga cenzusom za državne stipendije koji iznosi gotovo 2.000 kuna.

Predsjednik Kluba vijećnika NL dr. Stipislava Jadrijevića Filip Klarić Kukuz iznio je niz primjedbi na predloženi Pravilnik, posebno na snižavanje kriterija prosjeka ocjena za uspješne studente na 3,5. Kazao je kako neće podržati prijedlog jer mu je neprihvatljivo da isti iznos stipendije imaju studenti s prosjekom 4,5 i 3,5. Ističući je kako je protiv spuštanje kriterija prosjeka ocjena, naglasio je kako treba težiti izvrsnosti – jer postoje zahtjevniji fakulteti i oni manje zahtjevni, te zaključio kako ne podržava izjednačavanje takvih fakulteta sa nekakvim višim školama.

Na spominjanje nekakvih viših škola reagirao je predlagatelj Joško Kontić, kazavši kako će s originalne liste pročitati fakultete koje pohađaju sinjski stipendisti, te nastavio – stomatologija, elektrotehnika, građevina, farmacija, molekularna biologija, molekularna biologija, nutricionizam, medicina, filozofski, financije, elektrotehnika, medicina, medicina, medicina, računarstvo, medicina, molekularna biologija, strojarstvo, ruski i njemački, elektrotehnika, medicina…

SDP-ov Nikola Vučković kazao je kako ne treba sve gledati samo kroz prosjek, iako je on bitan, nego treba sagledati ukupne životne i socijalne prilike. Drži kako bi mnogi studenti bili još uspješniji kada bi imali jednake startne pozicije.

U raspravu se uključila i nezavisna vijećnica Ivana Šabić koja je istaknula kako ne bi trebalo gledati prosjek nego to je li dana akademska godina i da svakako treba gledati socijalnu komponentu. Zaključila je kako povećavanje broja naknada u ovoj kategoriji nije gubitak nego spašavanje novca ih gradskog proračuna te da bi više trebalo obraćati pažnju na spašavanje novca iz nadzornih odbora i skupština gdje se ljudi dupliraju.

Mostovac Ante Šušnjara posebno se osvrnuo na predloženi prosjek od 3,5 za nadarene studente podsjetivši kako je 3,5 prosjek za upis većine doktorskih studija i kako ne vidi razlog da se nekom sinjskom studentu koji ima prosjek 3,5 ili 3,9 uskrati pravo na stipendiju.

Prijedlog su raspravljajući podržali i Mostovci Miro Bulj i Frano Boko.

Nakon poduže rasprave Klub vijećnika NL dr. Jadrijevića zatražio je stanku, a po povratku u vijećnicu iznio je stav Nezavisne liste, navodeći kako oni nisu protiv stipendija, kako su čak i za to da se u idućoj godini za stipendije osigura milijun kuna, da se slažu s povećanjem dohodovnog cenzusa, ali smatraju da studenti s prosjekom od 3,5 do 4,0 moraju imati manje stipendije od studenata s prosjekom od 4,00 do 5,00. Najavio je izradu novog Pravilnika i kazao kako će u glasovanju vijećnici Nezavisne liste biti suzdržani.

Vijećnici NL i bili su suzdržani, ali su ovoga puta pravila o dodjeli studentskih stipendija ipak izmijenjena i to glasovima 5 vijećnika Mosta nezavisnih lista, nezavisne Ivane Šabić i esdepeovca Nikole Vučkovića.

Tako će od ove godine u slučaju odustajanja nekog studenta od stipendije istu dobiti student koji zadovoljava natječajne kriterije, a prethodno nije bio izabran. U natječaju za stipendije moći će sudjelovati i srednjoškolci koji su ostvarili prosjek ocjena od 4,00 i više (do sada je bilo 4,50). To se odnosi i na studente koji su ostvarili prosjek 3,5 i više (do sada je bilo 4,00). Konačno ‘socijalni cenzus’ podignut je sa 800, na 1500 kuna, što bi trebalo otvoriti prostor za stipendiju većem broju studenata iz obitelji lošeg imovnog stanja.

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh