fruhwald
otvorena vrata

U ponedjeljak počinje uzimanje briseva u Sinju

Autor/ica
Objavljeno: 11 rujna, 2020
kontejner

Od ponedjeljka, 14. rujna stanovnici cetinskog kraja više neće morati u Split kako bi se testirali na koronavirus nego će to moći napraviti u Sinju.

Kao što smo izvijestili prije nekoliko dana, na parkingu ispred Doma zdravlja u Sinju postavljen je kontejner u kojem će se uzimati brisevi stanovnicima iz cetinskog kraja koji će se potom nositi na analizu u Split. No, bilo je neizvjesno kada će uzimanje briseva konačno početi zbog nedostatka stručnog kadra, nitko se nije javljao na natječaj za ovo radno mjesto. Ipak, načelnik Stožera civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije Luka Brčić jutros nam je potvrdio kako testiranje na koronavirus u Sinju konačno kreće u ponedjeljak. Jučer je, kaže, održao sastanak s ravnateljicom Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Željkom Karin koja ga je izvijestila kako je pronađen educirani djelatnik.

‘Komunicirali smo i s Medicinskim fakultetom, Zdravstvenom školom u Splitu, županijskim Domom zdravlja, NZJZ-om, sa svim mogućim zdravstvenim ustanovama, čak i s ljudima koji su prije nekoliko godina otišli u mirovinu. Očekivali smo da će biti teško pronaći djelatnika, jer svi ovi koje sam spomenuo nemaju licencu i potrebnu edukaciju za uzimanje testova, a budimo iskreni – postoji i određeni strah, što je jednim dijelom opravdano i razumljivo, jer je COVID 19 još uvijek velika nepoznanica. Ali evo, hvala Bogu, pronašli smo osobu koja je educirana i riješili smo problem. Nadam se da će epidemija uskoro doći svom kraju i da neće biti potrebno dugoročno planirati ovakve zdravstvene sadržaje’, kazao je Brčić.

Brisevi u Sinju će se uzimati ujutro od 7 do 9 sati, a ako bude potrebe, radno vrijeme će se produžiti. Uzorci će se nositi na analizu u Split, a testirane osobe će putem telefona ili e-maila dobiti rezultate svojih testova.

‘Vjerujem da će ovo u mnogome olakšati život stanovnicima Cetinske krajine, posebno starijima i onima koji su do sada morali putovati iz udaljenijih dijelova, kao što je Vrlika’, kazao je Luka Brčić.

Print Friendly, PDF & Email

Na vrh